Sisak otvorio parking za korisnike javnog prijevoza

Parkirališta namijenjena putnicima javnog prijevoza nisu novina, ali sisački intermodalni Park&Ride jedinstven je po tome što je jedino sredstvo plaćanja usluge važeća karta za vlak ili autobus te nema dodatnih troškova za korisnike parkirališta

30
Park&Ride Sisak
Parkiralište se nalazi u Zvonimirovoj ulici, neposredno pored željezničkog i autobusnog kolodvora i ima 109 parkirnih mjesta [Izvor: Grad Sisak]

Grad Sisak izgradio je prvo Park&Ride parkiralište u Hrvatskoj. Parkiralište se nalazi u Zvonimirovoj ulici, neposredno pored željezničkog i autobusnog kolodvora i ima 109 parkirnih mjesta isključivo namijenjenih putnicima koji putovanje nastavljaju vlakom ili autobusima Auto prometa Sisak. Iako parkirališta namijenjena putnicima javnog prijevoza već postoje sisački intermodalni Park&Ride jedinstven je po tome što je jedino sredstvo plaćanja usluge parkiranja važeća prijevozna karta za vlak ili autobus te nema dodatnih troškova za korisnike Park&Ride parkirališta.

Sustav kontrole važeće prijevozne karte razvijen je od zaposlenika gradske uprave te korisnici Park&Ride parkinga ne moraju instalirati dodatnu aplikaciju na svoj pametni telefon već koriste ili Viber ili WhatsApp ili Messenger za slanje fotografije svoje prijevozne karte i registraciju vozila, a kontrolori tada u bazi registracija provjeravaju tko ima važeću kartu za parkiranje.

Uz jedinstveno Park&Ride parkiralište nalazi se veliki broj javnih parkirnih mjesta za ostale korisnike, poput posjetitelja nove Sportske dvorane Zeleni Brijeg, te nitko neće biti zakinut za parkirno mjesto, a Park&Ride osigurava uvijek dovoljan broj mjesta za putnike, koji nastavljaju putovanje javnim prijevozom. Također, Park&Ride otvara dodatne kapacitete parkiranja za potrebe SD Zeleni Brijeg s obzirom da posjetitelji sportskih ili kulturnih događanja u dvorani imaju mogućnost korištenja P&R parkirališta u večernjim satima, kada su u pravilu i najposjećeniji programi. Naime, od 17 sati do 7 ujutro te vikendom i praznicima P&R parkiralište je dostupno svima te nema kontrole važećih prijevoznih karata.

Gradnja Park&Ride parkirališta plaćena je 2,3 milijuna kuna te se nastavlja na projekt povezivanja komunalne zone za koje je Grad Sisak ostvario 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.