UEFA-ini godišnji prihodi u 2020. pali za 800 milijuna eura

Glavni generator prihoda, prava na emitiranje smanjila su se na godišnjoj razini za 21 posto, na 2,6 mlrdi eura. No, najveći pad zabilježili su prihodi od ulaznica i ugostiteljstva koji su na godišnjoj razini pali za 92 posto, na 3,8 mil. eura

102
UEFA

COVID-19 ozbiljno je testirao otpornost europskog nogometnog ekosustava. Utakmice diljem kontinenta otkazane su u razdoblju kada domaća i međunarodna natjecanja ulaze u završnu i najvrjedniju nokaut fazu. Posljedica toga je da su nacionalne udruge i klubovi izgubili vitalne prihode od ulaznica, emitiranja i komercijalnih partnera.

Prihodi od ulaznica pali za 92 posto

Prema podacima koje je objavila internetska stranica Safe Betting Sites godišnji prihod Europske nogometne asocijacije, poznatije po akronimu UEFA (Union of European Football Associations) u 2020. iznosio je nešto više od 3 milijarde eura, što je pad od 800 milijuna eura u usporedbi s prethodnom godinom. Prihodi od prodaje ulaznica pali su za 92 posto.

Nakon izbijanja pandemije Izvršni odbor UEFA-e morao je odgoditi ili otkazati nekoliko natjecanja kako bi zaštitio zdravlje igrača i dužnosnika te smanjio pritisak na udruge članice. EURO 2020 odgođen je za dvanaest mjeseci, čime ja nacionalnim savezima omogućeno da završe domaća natjecanja nakon ublažavanja lockdowna i tako umanje financijsku štetu. Zauzvrat, klubovi su se složili odgoditi početak sezone 2020/21 kako bi UEFA mogla sigurno zaključiti svoja natjecanja u Ligi prvaka i Europskoj ligi.

Europski nogometni savez također je obustavio neke tečajeva i obrazovne programe, smanjeni su troškovi putovanja i smještaja, otkazani su manje važni projekti i prihvaćeno je privremeno smanjenje plaća. Ukupno su ovim protumjerama ušteđena 34 milijuna eura. Međutim, ukupni gubitak prihoda uzrokovan pandemijom i dalje je ogroman.

Nakon što je u sezoni 2018/2019 generirala prihode koji premašuju 3,8 milijardi eura, UEFA-in godišnji prihod pao je na 3,03 milijarde eura. Glavni generator prihoda, prava na emitiranje smanjila su se na godišnjoj razini za 21 posto, na 2,6 milijardi eura. Prihod od komercijalnih prava iznosili su 417,8 milijuna eura, što je pad od 12 posto u usporedbi s prethodnom godinom. No, najveći pad zabilježili su UEFA-ini prihodi od ulaznica i ugostiteljstva koji su na godišnjoj razini pali za 92 posto, na 3,8 milijuna eura u prošloj sezoni.

Vodeći europski klubovi izgubit će 7,2 mlrd eura u dvije godine

Ovog je mjeseca UEFA objavila i dvanaesto izdanje izvješća The European Club Footballing Landscape, koje pokazuje puni opseg razornih financijskih gubitaka uzrokovanih pandemijom.

Statistike pokazuju da će vodeći europski nogometni klubovi izgubiti ukupno 7,2 milijarde eura prihoda u sezonama 2019/2020 i 2020/2021. Kombinirani prihodi od prodaje karata smanjit će se za 3,6 milijardi eura, što je 50 posto ukupnih gubitaka. Još 2,4 milijarde eura bit će izgubljeno u prihodima od sponzora i komercijalnih ugovora, dok se očekuje da će prihodi od emitiranja u iduće dvije godine biti manji za 1,2 milijarde eura.

Predviđa se da će profesionalni nogometni klubovi niže razine izgubiti 1,5 milijardi eura u razdoblju 2019.-21.

Istraživanje UEFA-e otkrilo je da su se i transferni troškovi europskih klubova u ljeto 2020. godine bili 39 posto manji u usporedbi s prethodnom godinom, a u odnosu na prosječan iznos za prethodna tri ljetna prijelazna roka pali su za 30 posto.

>>Hajduk u 2020. zabilježio gubitak od 21,77 milijuna kuna

>>Prihodi 5 vodećih nogometnih klubova zbog pandemije pali za 670 mil. eura

>>Barcelona prvi put pobjednik Financijske nogometne lige

>>Rekordan prihod pet velikih nogometnih liga – 17 mlrd eura