Šolta i Brač povezat će se podmorskim tunelom

Bit će to prvi podmorski tunel u Hrvatskoj, a planirana vrijednost projekta je oko 50 milijuna eura. Na šoltanskoj strani ulaz u tunel trebao bi biti na području Livke, a na bračkoj na punti Milna

2092
podmorski tunel šolta-brač
[foto: Izvor: Pexels]

Šolta i Brač bit će prvi hrvatski otoci povezani podmorskim tunelom. Projekt podmorskog povezivanja dvaju srednjodalmatinskih otoka nakon sedam godina svrstan je u projekte gradnje državnih cesta koji se planiraju realizirati. Bit će to prvi podmorski tunel u Hrvatskoj, a planirana vrijednost projekta je oko 50 milijuna eura. Na šoltanskoj strani ulaz u tunel trebao bi biti na području Livke, a na bračkoj na punti Milna

Promjena statusa provedena je u trećim izmjenama i dopunama Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije, objavila je Slobodna Dalmacija, a načelnik Općine Šolta Nikola Cecić Karuzić ističe kako je inicijativa za promjenu došla sa šoltanske strane.

Šolta bi povezivanjem s većim otokom dobila vezu s bračkim auerodromom i trajektne linije ljeti tijkom cijelog dana. Sada ih tijekom sezone imaju šest, a zimi četiri, dok Brač ima najmanje dvostruko više, navodi načelnik Općine Šolta. Brač ima i nekoliko srednjih škola, pa bi šoltanski srednjoškolci mogli putovati na nastavu organiziranim prijevozom.

Načelnik Cecić Karuzić rekao je da se o gradnji podmorskog tunela već razgovaralo u nadležnim ministarstvima i najavio je skori početak ishhođenja dokumentacije.