Stolarija Pana ulaže 10 mil. eura u pogon za proizvodnju parketa

Trenutno je u tvornici zaposleno 147 radnika, a nakon otvorenja nove proizvodne linije početkom iduće godine bit će ih oko 250. Proizvodit će do milijun četvornih metara parketa godišnje

432
stolarija Pana
Pana postoji od 2002. godine, zapošljava 147 radnika koji proizvedu 350.000 četvornih metara masivnog parketa i seljačkih podova, uglavnom od hrasta

Čakovečka tvrtka Pana s partnerom iz Austrije, tvrtkom Weitzer Parkett, planira u pogon za proizvodnju višeslojnih parketa u Turopolju investirati 10 milijuna eura, piše Večernji list.

Drvna industrija u Turopolju ima dugu tradiciju, počela se razvijati još 1011. godine. Čakovečka stolarija Pana preuzela je nekadašnji DIP Turopolje iz Velike Gorice  i osuvremenila proizvodnju parketa. Novi pogon bit će opremljen još modernijim visokosofisticiranim strojevima, a ulaganjem će e poboljšati i radni uvjeti u pogonu.

U drvnoj industriji u Hrvatskoj zaposleno je oko 23.000 radnika, a tvrtke iz te branše drže desetak posto udjela u izvozu.

>>U Bistri će se graditi tvornica solarnih panela

U pogonu u Turopolju čak 90 posto proizvodnje namijenjeno je izvozu. Trenutno je u tvornici zaposleno 147 radnika, a nakon otvorenja nove proizvodne linije početkom iduće godine bit će ih oko 250. Proizvodit će do milijun četvornih metara parketa godišnje.

Petina proizvodnje namijenjena ne-europskim tržištima

U Pani ne očekuju probleme s pronalaskom radne snage. Ističu da su prošle godine podigli plaće za 10 do 15 posto. Austrijski partner Weitzer Parkett će osigurati tehnologiju za proizvodnju višeslojnog parketa i svojom prodajnom mrežom omogućiti pristup svjetskom tržištu. Naime, 20 posto proizvodnje planira se plasirati izvan Europe.

Objema tvrtkama je zajedničko da su u obiteljskom vlasništvu. Weitzer Parkett osnovana je 1831. i jedan je od deset najvećih proizvođača parketa u Europi, sa 75 milijuna eura prometa prošle godine i 550 zaposlenih.

Pana postoji od 2002. godine, zapošljava 147 radnika koji proizvedu 350.000 četvornih metara masivnog parketa i seljačkih podova, uglavnom od hrasta.