Velika tehnološka petorka izgubila u petak 75 milijardi dolara tržišne vrijednosti

Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet i Facebook predvodili su u petak pad od 1,7 posto tehnološke inačice indeksa S&P 500 te podjednaki pad tehnološkog indeksa Nasdaq. Najgore je prošao Amazon s padaom od 2,4 posto

114
tehnološka petorka

Petak je bio težak dan za tehnološke divove. Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet i Facebook – pet najvrjednijih američkih tehnoloških tvrtki – u petak su izgubili ukupno 75 milijardi dolara svoje tržišne vrijednosti.

Ovih pet kompanija predvodilo je pad od 1,7 posto tehnološke inačice indeksa S&P 500 te podjednaki pad tehnološkog indeksa Nasdaq. Najgore je prošao Amazon s padom od 2,4 posto.

Dionice su u petak pale zbog nižih cijena nafte i skepticizma oko trgovinskog sporazuma Sjedinjenih Država s Kinom. To je povećalo zabrinutost ulagača da je gospodarski rast suočen s usporavanjem. FED je pak u izvješću objavljenom u četvrtak nagovijestio daljnje povećanje kamatnih stopa. Sve to potiče ulagače na bijeg iz tehmoloških dionica koje su posebno osjetljive na kolebanja u gospodarsstvu.

Ovogodišnji listopad bio je za tehnološke dionice najgori mjesec od 2008. godine. Nasdaq je zaključio listopada s padom od 9,2 posto, a glavni gubitnici su Amazon koji je u listopadu izgubio 20 posto vrijednsoti te Alphabet s gubitkom od 9,7 posto.

Analitičari nisu bili impresionirani nedavno objavljenim financijskim izvješćima tehnoloških divova, pogotovo Amazona, Applea i Alphabeta. Tim više što je Amazon  dao slabije prognoze od očekivanih za blagdansku sezonu, a Apple je najavio da više neće otkrivati broj ​​prodanih jedinica za iPhone, iPad i Mac uređaje.

Usprkos gubitaka ostvarenih u petak, indeks Nasdaq i S&P tech završili su tjedan u plusu, kao i dionice Amazone, Microsofta i Alphabeta.