The Garden Brewery i Helios Faros spremni za burzu

Upravno vijeće Hanfe odobrilo je zagrebačkoj pivovari The Garden Brewery i turističkom društvu Helios Faros iz Starog Grada na Hvaru prospekte za uvrštenje dionica na uređeno tržište kapitala

105
uvrštenje dionica

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrilo je zagrebačkoj pivovari The Garden Brewery i turističkom društvu Helios Faros iz Starog Grada na Hvaru prospekte za uvrštenje dionica na uređeno tržište kapitala.

The Garden Brewery

The Garden Breweryju odobren je prospekt koji se odnosi na uvrštenje 80.807 redovnih dionica, izdanih na ime, pojedinačne nominalne vrijednosti 500 kuna i ukupne nominalne vrijednosti 40.403.500 kuna. Riječ je o holding društvu u čijem sastavu posluju društva The Bird d.o.o., čija je djelatnost proizvodnja i veleprodaja craft piva, maloprodajna tvrtke Taproom Žitnjak i Lula d.o.o., ugostiteljska tvrtka Barovi – Tisno Resort te društvo Yellow Submarine d.o.o. čija je djelatnost pripremanje i posluživanje hrane i pića.

Najveći dioničar holding društva je AZ obvezni mirovinski fond kategorije B s 30,82 posto udjela, a slijedi nogometni reprezentativac Milan Badelj s 29,72 posto vlasničkog udjela. Dobrovoljni mirovinski fond AZ Profit u vlasničkoj strukturi ima udjel od 9,9 posto, dok preostali dioničari, dvije fizičke osobe, imaju po 9,39 posto udjela.

Iako je riječ djelatnosti koja je, posebno u vrijeme širenja bolesti COVID-19, izložena velikom riziku, izdavatelj dionica ističe kako je svjestan okolnosti koje utječu na njihovo poslovanje. Od rujna 2019. do izdavanja Prospekta smanjen plasman zanatskog piva kupcima iz segmenta hotela, restorana i kafeterija i obustavljen je rad maloprodajnih objekata koji posluju u sastavu Grupe. Sve navedeno utječe na izvozne potencijale Grupe i potencijalnu nemogućnost održavanja ljetnog festivala „Rastovac-Tisno“.

No, pritom naglašavaju da će se Grupa u narednom razdoblju više orijentirati na prodaju proizvoda putem postojeće on-line infrastrukture. Osim vlastite on-line prodaje, Grupa svoje proizvode prodaje i putem aplikacija i drugih on-line servisa kako bi amortizirala posljedice poslovnih ograničenja uvedenih kako bi sespriječilo širenje virusa.

Helios Faros

Društvu Helios Faros odobren je prospekt za uvrštenje 23.595.766 redovnih dionica, izdanih na ime, pojedinačne nominalne vrijednosti 10 kuna i ukupne nominalne vrijednosti 235.957.660 kuna. Riječ je o društvu osnovanom 2005. godine, čija je najznačajnija djelatnost pružanje usluga smještaja i prehrane. U kolovozu 2019. godine društvo je sklopilo ugovor o upravljanju hotelsko-turističkim objektima i sadržajima s društvom Valamar Riviera d.d., za što zaračunava određenu naknadu.

Izdavatelj je naglasio rizike koje pandemija COVID-19 ima za njihovo ukupno poslovanje, kao i na poslovanje turističkog sektora općenito. Nad društvom je 2016. godine bio pokrenut stečaj, koji je u srpnju 2019. završen provedbom sanacije. Društvo je kontinuirano poslovalo prije, tijekom i nakon stečaja.

Najveći dioničar društva, s udjelom od 77,19 posto, je PBZ obvezni mirovinski fond kategorije B, dok Valamar Riviera d.d. ima 20 posto vlasničkog udjela. Ostali dioničari raspolažu s pojedinačno manje od po dva posto udjela.