HT: Ulaganja u mrežu i unaprjeđenje korisničkog iskustva ostaju u fokusu

Ukupan konsolidirani neto prihod Hrvatskog Telekoma u prvom tromjesečju 2020. manji je za 40 milijuna kuna, odnosno za 2,2 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

116
HT

Ukupan konsolidirani neto prihod Hrvatskog Telekoma u prvom tromjesečju 2020.  manji je za 40 milijuna kuna, odnosno za 2,2 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Smanjeni prihod rezultat je manje realizacije prihoda iz područja fiksnih telekomunikacija (47 milijuna kuna, tj. 5,7%), mobilnih telekomunikacija (28 milijuna kuna, tj. 3,5%) te ostalih prihoda (3 milijuna kuna, tj. 92,2%), što je djelomično nadoknađeno rastom prihoda iz sistemskih rješenja (38 milijuna kuna, tj. 26,6%), navodi se u priopćenju Hrvatskog Telekoma.

U prvom tromjesečju 2020. EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova smanjila se za 53 milijuna kuna, to jest za 7,9 posto zbog rezultata HT Grupe u Hrvatskoj (55 milijuna kuna, tj. 8,8%), dok je Crnogorski Telekom zabilježio porast (2 milijuna kuna, tj. 4,3%). Ne računajući jednokratni učinak transakcije vezano za EVOtv u prvom tromjesečju 2019. godine, EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova povećala se za 1 posto. Marža EBITDA-e nakon najmova bila je na razini od 35,7 posto.

Konačan efekt u bilanci je smanjenje neto dobiti nakon manjinskih udjela za 41 milijun, tj. za 21,7 posto. Sveukupna kapitalna ulaganja iznosila su pritom 413 milijuna kuna i veća su za 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Rast digitalnih kanala

“Prvo tromjesečje 2020. bilo je sve samo ne uobičajeno. Međutim, Hrvatski Telekom uspješno se prilagodio novoj stvarnosti. U iznimno zahtjevnom poslovnom okruženju ostvarili smo dobre financijske rezultate, u svega nekoliko dana uspješno smo reorganizirali svaki aspekt našeg poslovanja, uspostavili smo operativni model koji nam je omogućio ne samo da zadržimo visoku razinu učinkovitosti, produktivnosti i kvalitete usluge, nego da ostvarimo i rast digitalnih kanala te s najkvalitetnijom mrežom na hrvatskom tržištu ponudimo i najbolje korisničko iskustvo”, rekao je o ostvarenim rezultatima Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

“Gospodarska situacija bez presedana s kojom smo se suočili u prvom tromjesečju, kao i izazovni gospodarski izgledi za ostatak godine neminovno će se odraziti na cjelokupno gospodarstvo i na godišnje rezultate, te će zahtijevati određene prilagodbe na strani troškova i planiranih ulaganja”, dodao je Nebis.

Odgođena Glavna skupština

Hrvatski Telekom predviđa određene izazove vezane uz COVID-19 pandemiju, a kao rezultat: (1) suspenzije usluga za poduzeća koja su prestala s radom, (2) smanjenja uplata prepaid bonova zbog manje mobilnosti korisnika, (3) kašnjenja s plaćanjima i otpisa za poduzeća koja su se našla u problemima, (4) pada prihoda od posjetitelja kao posljedice bitno smanjenog broja turističkih dolazaka, a što sve zahtijeva odgovornu optimizaciju troškova kako bi se održao neizmijenjeni plan kapitalnih ulaganja te osigurao održivi rast u budućnosti.

Neovisno na dobro poslovanje u prvom tromjesečju 2020. godine, zbog visoke razine nesigurnosti i volatilnosti, nije moguće pouzdano utvrditi financijske izglede, pa je kompanija revidirala projekcije za 2020. godinu.

HT odgodio godišnju skupštinu i posredno isplatu dividende

Sukladno mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske otkazana je Glavna skupština sazvana za 29. travnja 2020. Glavna skupštine sazvat će se čim to uvjeti budu dopuštali, poštujući pritom mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima, kako bi se dioničarima omogućilo sudjelovanje u radu Glavne skupštine pod istim uvjetima i sa što je moguće većom stopom sudjelovanja.