Tko će biti novi predsjednik Uprave Podravke

Kandidati su navodno predsjednik HGK i ćlan NO Podravke Luka Burilović, bivša ministrica i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, predsjednik Uprave Cromarisa i bivši član Uprave Podravke Goran Markulin te sadašnji član Uprave Podravke Davor Doko

84

Zamijeniti preminulog čelnika Podravke Marina Pucara neće biti lak zadatak s obzirom na izvrsne poslovne rezultate i potencijale kompanije, piše Večernji list. Pucar je inicirao nekoliko velikih projekata koji su u pripremnoj fazi, poput obnove Podravkine upravne zgrade, gradnje nove tvornice koktel-peciva, gradnje novog logističkog centra…

S druge strane, pandemija koronavirusa i potresi stavili su hrvatsko gospodarstvo na dodatnu kušnju, a ne treba ni zanemariti značenje Podravke za hrvatsko, podravsko i koprivničko gospodarstvo. Tko će voditi kompaniju uvijek je bilo političko pitanje, a tu je i utjecaj mirovinskih fondova koji drže 52,7 posto dionica Podravke. Država pak kontrolira 25,5 posto. Mirovinski fondovi i Država imali su u prošlosti žestokih sukoba oko izbora članova Uprave.

Prošle godine, osobito nakon što su mirovinski fondovi preuzeli većinski paket dionica Podravke, nagađalo kako bi mogli preuzeti i dio državnog portfelja od 16-ak posto dionica. To nikada nije službeno potvrđeno ni demantirano.

“Premijer Andrej Plenković potvrdio je kako Podravka nije tvrtka od strateškog državnog interesa i nije odbacio mogućnost da država proda 16-ak posto, koliko je ovog časa raspoloživo za prodaju”, objavio je na portalu Danica.hr Robert Mihaljević u ožujku prošle godine.

Mnogi upućeniji fondovski izvori tvrde kako se to sigurno neće dogoditi prije parlamentarnih izbora, a nakon toga – sve je moguće, zaključio je tada Mihaljević. Izbori su prošli, a s obzirom na pandemiju i potrese prodaja dionica iz državnog portfelja sasvim sigurno nije bila prioritet.

Kako piše Večernji list, kandidati za novog predsjednika Uprave Podravke su navodno Luka Burilović, Martina Dalić, Goran Markulin i Davor Doko.

Četvero kandidata

Luka Burilović je trenutni predsjednik Hrvatske gospodarske komore, ali i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Podravke. Bivši je predsjednik uprave Sladorane, koja je danas u većinskom vlasništvu šećerane Viro, te pomoćnik ministra poljoprivrede Petra Čobankovića. S njim je, navodno, o preuzimanju Podravke već razgovarao predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Martina Dalić bivša je ministrica financija u Vladi Jadranke Kosor (2010. – 2011.) I bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva te obrta u Vladi Andreja Plenkovića (2016- – 2018.). Iz Plenkovićeve Vlade otišla je zbog afere Hotmail kada je putem privatnog maila komunicirala sa stručnjacima koji su pisali Zakon o Agrokoru, a kasnije su ostvarili milijunske konzultantske ugovore.

Goran Markulin je direktor Cromarisa, marikulturne tvrtke koja posluje u sastavu Adris grupe i to prilično uspješno. Poziciju predsjednika Uprave Cromarisa preuzeo je 1. prosinca 2009., a do tada je bio član Uprave Tvornice duhana Rovinj zadužen za marketing i prodaju. Prije dolaska u TDR Markulin je deset godina je radio u Podravka grupi kao član uprave, direktor sektora za strateški razvoj, industrijski analitičar te marketing menadžer. Čan Uprave bio je od 2005. do odlaska u TDR. Tada je predsjednik Uprave Podravke bio Darko Marinac. Markulin je koautor knjige “Strateški savezi”, prve knjige na temu strateških saveza napisane na hrvatskom jeziku.

Davor Doko je sadašnji član uprave Podravke za financije. U Upravu je imenovan 2017. godine, a prije toga je 15 godina radio u mirovinskim fondovima.