Epidemiološke mjere vjerojatno ostaju na snazi barem do sredine veljače

Treba vidjeti kako će na širenje epidemije utjecati početak nastave za niže razrede osnovne škole i za maturante te blagdanska okupljanja i godišnji odmori koje su mnogi proveli izvan mjesta stanovanja, upozoravaju stručnjaci

81
cijepljenje - epidemiološke mjere
[Image by Pete Linforth from Pixabay]

Trenutne epidemiološke mjere produžit će se barem do polovice veljače, a možda i do ožujka, piše Goranka Jureško u Jutarnjem listu. Takva je preporuka stručnjaka Nacionalnom stožeru civilne zaštite s obzirom na to da ništa ne jamči da se epidemiološka situacija neće pogoršati uz postojeća ograničenja.

Treba vidjeti kako će na širenje epidemije utjecati početak nastave za niže razrede osnovne škole i za maturante te blagdanska okupljanja i godišnji odmori koje su mnogi proveli izvan mjesta stanovanja.

Slično razmišljaju i u drugim zemljama Europske unije koje također ne predviđaju skoro otvaranje. Neke zemlje predviđaju čak strože zatvaranje. Austrija tako planira potpuno zatvoriti škole, jer dok hrvatski ministar obrazovanja Fuchs ponavlja kako nema dokaza da djeca šire zarazu, austrijsko istraživanje govori da su djeca jednako opasni širitelji zaraze kao odrasli.

U svakoj trećoj učionici zaraženo dijete

Austrijski znanstvenici s Bečkog sveučilišta upozoravaju kako je u studenom u svakoj trećoj učionici sjedilo dijete zaraženo Covidom-19, što je ubrzalo širenje virusa. Njihovo istraživanje provedeno od rujna do studenoga pokazalo je da se stopa zaraženih u školama povećavala proporcionalnu broju zaraženih u ukupnoj populaciji.

Upozoravaju da, ako se zatvore sva ostala mjesta okupljanja, a škole ostanu otvorene, rizik od širenja zaraze ostaje vrlo visok. Dodatni rizik je pojava britanski mutirani virus koji se širi brže.

Njemački virolog Christian Drosten iz Sveučilišne bolnice Charité u Berlinu rekao je da su nakon otvaranja britanskih škola u lipnju i srpnju istraživači Nacionalne zdravstvene službe Engleske utvrdili da je zaraza među učenicima jednako česta kao i u ostalom dijelu populacije. To jasno pokazuje da bi britanske škole trebale ostati zatvorene.

Wagner upozorava da jača cirkulacija virusa potiče vjerojatnost njegovih mutacija, a to bi moglo utjecati na učinkovitost cjepiva.

U Hrvatskoj cijepljeno 45.905 osoba

U Hrvatskoj je dosta velik pritisak poduzetnika da se kafići, restorani, teretane i drugi zatvoreni uslužni objekti ponovo otvore s obzirom na to da se epidemiološka situacija popravila.

Stručnjaci pak odgovaraju da situacija ponovo može vrlo brzo eskalirati. U jednom trenutku brojevi zaraženih, hospitaliziranih i umrlih u Hrvatskoj bili su najviši među zemljama Unije. To je uplašilo ljude koji su se počeli strože pridržavati epidemioloških mjera. No, u ljudskoj je prirodi da se počnemo opuštati kada se situacija popravi, što u trenutku može ponovo izazvati eskalaciju zaraze.

U Stožeru kažu kako treba biti oprezan s popuštanjem mjera kako bismo toplije vrijeme, uz veći broj cijepljenja, dočekali uz manji broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih.

U Hrvatskoj je do sada cijepljeno 45.905 osoba, a sutra počinje docjepljivanje osoba koje su primile prvu dozu cjepiva.