Snažan pad vrijednosti vodećih rudarskih kompanija u prošloj godini

Na kraju trećeg tromjesečja 2023. tržišna vrijednost vodećih 50 rudarskih kompanija pala je za 516 milijardi dolara u odnosu na povijesno rekordnu vrijednost s kraja prvog tromjesečja 2022.

49
top 10 rudarskih kompanija
[Ilustracija: Pixabay]

Na kraju prvog tromjesečja 2022. godine Mining.com TOP 50, ljestvica najvećih svjetskih rudarskih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji dosegnula je rekordnu vrijednost od 1,75 bilijuna dolara. Bakrom se tada trgovalo po cijenama iznad 10.000 dolara po toni, poslovi s niklom sklapali su se na razinama iznad 40.000 dolara po toni, a cijene litija premašivale su 60.000 dolara po toni. Cijene ostalih ruda, od zlata i platine do urana i kositra, bile su u usponu, prenosi časopis Mineral&Gradnja.

Cijene urana od tada su se udvostručile na iznad 60 dolara po funti, kositrom se također trguje po visokim cijenama iako su one daleko od vrhunca iz ožujka 2022., a zlato je ponovo sigurno utočište i njime se trguje po višim cijenama u usporedbi s ožujkom 2021. godine. Željeznom rudom, koja čini važan dio profitnog portfelja mnogih velikih rudarskih kompanija, također se trguje po izuzetno dobrim cijenama, oko 120 dolara po toni.

Međutim, cijene baznih i baterijskih materijala su znatno pale u odnosu na rekordno razdoblje. Bakar, cink i aluminij čvrsto su u medvjeđem tržišnom području s padom vrijednosti za više od 20 posto, ulagači u nikal i paladij u gubitku su za više od 40 posto, kobalt je blizu rekordno niske razine, a cijena litija održava se iznad 20.000 dolara po toni.

Nakon rasta na krilima velikih očekivanja buduće potražnje, posebice za bakrom, litijem i niklom, vrijednosti rudarskih dionica sada su pokleknule. Na kraju trećeg tromjesečja 2023. tržišna vrijednost vodećih 50 rudarskih kompanija pala je za 516 milijardi dolara u odnosu na povijesno rekordnu vrijednost. U ovoj godini tržišna kapitalizacija do kraja trećeg kvartala pala je za 145 milijardi dolara, na 1,38 bilijuna dolara, odnosno na razinu iz rujna 2021.

Koliko je opće raspoloženje loše vidljivo je iz liste najuspješnijih kompanija u trećem tromjesečju na kojoj se po prvi put nalaze tri kompanije koje su izgubile na vrijednosti u promatranom razdoblju (Southern Copper -2,3%, Teck Resources -2,9% i Zijin Mining -4,4%).

Rudarske kompanije
Izvor: Mining.com / Mineral&Gradnja

Indonezijski IPO bum

Najuspješnija kompanija po tržišnoj kapitalizaciji u promatranom razdoblju je Amman Minerals Internasional, prva indonezijska kompanija koja se našla na Mining.com-ovoj ljestvici 50 najvrjednijih svjetskih rudarskih kompanija. Njena je vrijednost u američkim dolarima od njenog izlaska na burzu u Jakarti u srpnju ove godine porasla 213 posto i dosegnula tržišnu kapitalizaciju veću od 28 milijardi dolara (450 bilijuna rupija).

Amman Minerals je vlasnik i operator velikog rudnika bakra i zlata Batu Hijau koji je aktivan od početka ovog stoljeća i razvija veliki projekt Elang na otoku Sumbawa. Elang je jedno od najvećih svjetskih još nerazvijenih nalazišta bakra i zlata i trenutno je u fazi razvoja. Nalazište se može pohvaliti s 4,7 milijuna tona dokazanih i vjerojatnih rezervi bakra te s više od 15 milijuna unci zlata.

Indonezija je ove godine postala užareno IPO tržište, a Ammanov izlazak na burzu bio je najveći ove godine s više od 700 milijuna dolara prikupljenih u inicijalnoj javnoj ponudi. Sada se indonezijska kompanija nalazi na 11. mjestu globalne ljestvice po tržišnoj kapitalizaciji.

Bloomberg navodi da je uspon Amman Mineralsa stvorio najmanje šest novih milijardera, uključujući predsjednika kompanije Agosa Projosasmitoa, čiji udio u tvrtki sada vrijedi 2,7 milijardi dolara. Spektakularan tržišni uspjeh ove rudarske kompanije donio je dodatne 4 milijarde dolara neto bogatstvu Anthonija Salima, čelnika jednog od najvećih indonezijskih konglomerata.

Drugi veliki indonezijski IPO u rudarskom sektoru, Harita Nickel, nalazi se na potpuno drugačijoj putanji. Nakon uvrštenja na indonezijsku burzu u travnju i prikupljenih 672 milijuna dolara, vrijednost dionica pala je za više od 60 posto, a cijene nikla nastavljaju padati.

Litij

Snaga sektora litija izvan Kine bila je nevjerojatna s obzirom na strmoglavi pad cijena metala koji se koristi u proizvodnji baterije u odnosu na rekordne vrijednosti iz studenoga prošle godine koje su premašivale 80.000 dolara po toni.

No, tijekom trećeg tromjesečja ove godine pad cijene litija srušio je vrijednosti dionica šest kompanija s liste najvećih 50. Ukupni gubitak tržišne kapitalizacije premašio je 30 milijardi dolara u tržišnoj kapitalizaciji tijekom tromjesečnog razdoblja na nešto više od 70 milijardi dolara.

Ako se promatra tržišna kapitalizacija prema najvišim razinama u posljednja 52 tjedna, korekcija u sektoru bila je brutalna: najuspješniji je bio Pilbara Mineral sa sjedištem u Perthu koji je izgubio 31 posto tržišne kapitalizacije, Mineral Resources je pao za 37 posto, dok su padovi za Albemarle, SQM, Ganfeng i Tianqi premašili 50 posto.

Pilbara Minerals je, za razliku od ostalih, ipak uspio održati pozitivno poslovanje u ovoj godini. Kompanija je u Top 50 ušla u prošlom kvartalu, postavši tako peta kompanija na listi sa sjedištem u u glavnom gradu Zapadne Australije.

Druga rudarska kompanija iz Pertha koja je fokusirana na litij, IGO, umanjila je šanse da uđe među 50 najboljih: s tržišnom kapitalizacijom od 5,4 milijarde dolara pala je iza 60. mjesta na ljestvici.

Spajanje američkog Liventa i australsko-argentinske kompanije Allkema koja rudari litij trebalo bi biti okončano do kraja godine, no čini se da neće novoj kompaniji donijeti ulazak među 50 najvećih. Dvije tvrtke sada zajedno vrijede 7,4 milijarde dolara, što bi bilo dovoljno da se potisne AngloGold Ashanti s 50. mjesta, ali perspektive litija i zlata u 2024. uvelike se razlikuju.

Obogaćeni uran

U rujnu je cijena urana porasla na 60 dolara po funti, prvi put od 2011. Rast cijene nuklearnog goriva zabilježen je desetak godina nakon katastrofe u Fukushimi (Japan).

Svjetsko nuklearno udruženje (WNA) predviđa da će svjetske potrebe reaktora za uranom porasti na gotovo 130.000 tona (~285 milijuna funti) do 2040. godine. To je znatno više od prethodnih procjena.

Povećana procjena rasta može se pripisati ubrzanom usvajanju malih modularnih reaktora (SMR) u okviru napora da se dekarbonizira niz industrija, od dostave do podatkovnih centara, pri čemu se smatra da napajanje udaljenih rudnika uz pomoć SMR-a ima veliki potencijal.

Kanadski Cameco u trećem tromjesečju ponovo je među najuspješnijima nakon što je veći dio razdoblja nakon Fukushime proveo u „izolaciji”. Tvrtka sa sjedištem u Saskatoonu prvi put ulazi među 30 najboljih nakon što je ove godine skočila za 19 mjesta.

Tržišna vrijednost Kazatomproma, najvećeg svjetskog proizvođača urana, premašila je na kraju trećeg tromjesečja 10 milijardi dolara, stavljajući ga na 36. mjesto. Do ove godine kazahstanska tvrtka u državnom vlasništvu koja od 2018. kotira na burzama u Londonu i Astani bila je izvan kruga Top 50.

BHP također tržišnu poziciju održava zahvaljujući cijenama urana. Tržišna vrijednost najveće svjetske rudarske tvrtke pala je za nešto manje od osam posto, što je bolji rezultat u odnosu na gubitke ostalih „teškaša” iz sektora: Rio Tinto izgubio je 17 posto, Glencore 21 posto, Vale 25 posto, a Anglo American 38 posto.


Cijeli tekst objavljen je u časopisu Mineral&Gradnja br. 154 (065/2023), autor: Tihomir Dokonal. Sva prava pridržana @Mineral&Gradnja