Pogledajte tko su top poslodavci 2016.

Erste&Steiermärkische Bank, Pliva Hrvatska, Zagrebačka pivovara, Coca-Cola HBC Hrvatska, Microsoft Hrvatska i Sandoz tvrtke su koje, prema ocjeni stručnjaka, najuspješnije upravljaju ljudskim potencijalima

436

Konzultantska kuća za upravljanje ljudskim resursima Selectio objavila je listu najbolje ocjenjenih organizacija prilikom sveobuhvatne analize sustava upravljanja ljudskim potencijalima za stjecanje prestižnog Certifikata Poslodavac Partner.

Stručnjaci u upravljanju ljudskim potencijalima najbolje su ocijenili ovih šest kompanija:

• Erste&Steiermärkische Bank
• Pliva Hrvatska
• Zagrebačka pivovara
• Coca-Cola HBC Hrvatska
• Microsoft Hrvatska
• Sandoz

Erste&Steiermärkische Bank, Pliva Hrvatska i Zagrebačka pivovara ostvarile su u procesu certificiranja 98 posto ukupno mogućih bodova, dok su Coca-Cola HBC Hrvatska, Microsoft Hrvatska i Sandoz ostvarile 97 posto te su s ponosom ponijele priznanje struke za iznimnu kvalitetu, sveobuhvatnost i transparentnost sustava upravljanja zaposlenicima.

Projekt Poslodavac Partner pokrenut je prije jedanaest godina s misijom promoviranja kvalitetnog upravljanja ljudskim resursima. Do sada je u njemu sudjelovalo više od 80 organizacija. Certifikat Poslodavac Partner je priznanje koje se dodjeljuje organizacijama na temelju ocjene razvijenosti praksi upravljanja zaposlenicima u pet glavnih područja: Strategiji, Regrutiranju i selekciji, Upravljanju učinkom, Usavršavanju i razvoju te Odnosu prema zaposlenicima.

Procese upravljanja ljudskim resursima ocjenjuje neovisan tročlani tim sastavljen od vodećih stručnjaka u ljudskim resursima. Kako bi zadovoljila standarde Certifikata, kompanija mora ostvariti najmanje 75 posto ukupnih mogućih bodova i barem 70 posto bodova u svakom od pet područja. Procesi se ocjenjuju prema Knjizi standarda koja predstavlja najbolje svjetske prakse upravljanja zaposlenicima. Sastavlja se uz doprinos 40 akreditiranih stručnjaka za ljudske resurse.

U 2016. tvrtka Selectio značajno je podigla ljestvicu za dobitnike certifikata Poslodavac Partner i postrožila standarde procjenjivanja kvalitete upravljanja zaposlenicima. Organizacije su morale pokazati da su napravile korak više u svim od 45 procjenjivanih procesa. Prema novim standardima zasebno se ocjenjivalo kako tvrtke upravljaju organizacijskom klimom, kako prepoznaju i razvijaju talente te kakve dodatne oblike nagrađivanja i programe brige za zaposlenike nude.

Lista Top Poslodavaca Partnera objavljuje se od 2008. i predstavlja organizacije s najvećim brojem ukupno ostvarenih bodova. U Top organizacijama posebna se pozornost posvećuje brizi za zaposlenike, razvijanju različitih programa za pospješivanje njihovog zdravlja, prevenciju stresa i bolje balansiranje privatnog i poslovnog života. Organizacije tako svojim zaposlenicima sve više nude mogućnosti fleksibilnog rada, kao i brojne dodatne beneficije poput sistematskih pregleda, subvencioniranih sportskih aktivnosti i zdravih obroka, a potiču i volonterske aktivnosti za dobrobit šire zajednice. Ovakve inicijative rezultiraju većim zadovoljstvom, lojalnošću i angažmanom zaposlenika.

Istraživanje na uzorku posloprimaca pokazalo je da čak 95 posto njih preferira organizacije koje su nositelji Certifikata Poslodavac Partner ispred ostalih poslodavaca, a kao razlog navode da su to dobro organizirane tvrtke koje nude pravedan i transparentan sustav s više mogućnosti za razvoj karijere i bolje radno okruženje. Pogledajte po čemu se ističu i kakve beneficije i programe brige za zaposlenike nude TOP organizacije:

1Erste&Steiermaerkische Bank

Maja Crnjak, Erste&Steiermärkische Bank

“Već više od 15 godina svi naši zaposlenici imaju ugovorenu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, koja uključuje preventivne sistematske preglede i dodatne preglede po indikaciji liječnika. Također, u suradnji s raznim liječnicima kontinuirano održavamo edukacije zaposlenika s ciljem prevencije raznih oboljenja, prema želji plaćamo troškove cijepljenja u sezoni gripe te se redovito organiziraju akcije dobrovoljnog darivanja krvi u prostorima Banke. Često organiziramo programe osvještavanja o fizičkom i psihičkom zdravlju koji su jako dobro posjećeni. U posljednje se vrijeme sve više bavimo i sportskim aktivnostima kao što su yoga na poslu, trčanje i sudjelovanje u raznim utrkama kao što je npr. B2B Run. Briga za zaposlenike obuhvaća i način na koji komuniciramo, radimo posao, dijelimo zadatke, znanje i brinemo se o razvoju naših zaposlenika.

Želimo li imati zaposlenike koji su posvećeni poslu, kolegama i klijentima, tada moramo cijeniti i njihovo vrijeme i prostor za privatni život te je za dio organizacijskih jedinica omogućeno klizno radno vrijeme. Kao kompanija koja zapošljava gotovo 75 posto žena, posebno pazimo na mlade mame i njihov povratak na posao. Roditelji prvašića imaju slobodan dan na prvi dan škole, a svim Erste bebama zaželimo dobrodošlicu na svijet Medo Štedo paketima. Od ove godine smo osigurali i slobodan dan za svakog zaposlenika koji želi volontirati u vlastitom aranžmanu. Balans privatnog i poslovnog života naših zaposlenika je, između ostalog, i odgovornost svakog rukovoditelja u našoj Banci te se on postiže i kroz razgovor i interes jednih za druge, a toga kod nas u pravilu ne nedostaje.

Financijske beneficije kao što su uplate u zatvoreni mirovinski fond, božićnica, uskrsnica, dar u naravi, regres i jednokratne pomoći nešto su što godinama isplaćujemo našim zaposlenicima, a na raspolaganju su im i drugi benefiti kao povoljnije cijene usluga i proizvoda vanjskih partnera. Naša politika je da sve beneficije vezane uz zdravlje moraju biti dostupne u jednakoj mjeri svim zaposlenicima i tu ne razlikujemo pakete prema poziciji ili hijerarhiji”, izjavila je Maja Crnjak, Direktorica Sektora ljudskih potencijala u Erste&Steiermärkische Bank.

2Pliva Hrvatska

Blagica Petrovac Šikić, Pliva Hrvatska

“Veliku pažnju posvećujemo dobrobiti zaposlenika na radnome mjestu i što većoj fleksibilnosti koju im nastojimo omogućiti. Projekt “Zdravo radno mjesto” usmjeren je na unaprjeđenje zdravlja naših kolega kao dio podizanja svijesti o važnosti brige o zdravlju, zdravoj prehrani i tjelovježbi te prevenciji bolesti. Radimo na tome da radno mjesto bude poticajno i izazovno u radu, ali i ugodno, zdravo i zabavno okruženje za sve zaposlenike. Kroz zdravije navike stvaramo zdraviju okolinu i pružamo svima mogućnost uključivanja i aktivnog utjecaja na vlastitu dobrobit unutar i van radnog vremena.

Prošle smo godine proveli brojne aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti o važnosti prevencije bolesti. Promičući borbu protiv bolesti pluća, zajedničkom vježbom disanja ušli smo u Guinnessovu knjigu rekorda, a u studenom smo u sklopu Movembra ponosno nosili brkove i pletenice u znak podrške borbi protiv bolesti prostate. Internim akcijama smo također obilježili Dan rijetkih bolesti i Svjetski dan srca.

Želimo podići svijest među zaposlenicima da imaju mogućnost izbora zdrave prehrane, aktivnosti i navika pa smo tako u našoj dnevnoj restoranskoj ponudi proširili izbor zdravih obroka. U okviru Zdravljaka održali smo radionice kako bi zaposlenici saznali više o pripremanju zdravih obroka i njihovom utjecaju na naše psihičko i fizičko zdravlje. Uz postojeće programe vježbanja u okviru kompanije, otvorili smo i vanjski fitness centar kako bismo zaposlenike potakli na razvijanje i usvajanje zdravih navika“, izjavila je Blagica Petrovac Šikić, viša direktorica Ljudskih potencijala Plive Hrvatska.

3Zagrebačka pivovara

Zagrebacka-pivovara Jadranka Sakoman
Jadranka Sakoman, Zagrebačka pivovara

“Globalna ambicija naše kompanije je da postanemo Izbor broj 1. za naše potrošače i kupce. U skladu s time, ambicija nas kao odjela ljudskih resursa je biti najpoželjniji poslodavac za naše postojeće i buduće zaposlenike. Uz cijeli niz programa putem kojih nagrađujemo naše zaposlenike za izvrsnost u radu, kao ključni projekt izdvojila bih implementaciju nove Politike radnog vremena čija svrha je omogućiti dobar balans privatnog i poslovnog života radnika (klizno radno vrijeme, nepuno radno vrijeme i sl.) te ojačati brigu o zdravlju radnika. Kao odgovoran poslodavac želimo potaknuti redovne preventivne zdravstvene preglede, pa zaposlenici imaju beneficiju dodatnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja te mogućnost korištenja slobodnih dana za sistematske preglede. Zaposlenike potičemo da se volonterski uključuju u aktivnosti kojima se unapređuje kvaliteta života ljudi u zajednici u kojoj djelujemo, za sto ih nagrađujemo slobodnim danom.

Vezano uz dodatne beneficije, ponosni smo što ih zaista imamo mnogo. Kao najatraktivnije izdvojila bih 13. plaću, božićnicu, regres, dar za dijete, poklon bon za Uskrs, subvencioniranje roditeljskog dopusta za menadžersku populaciju i razne popuste.

Izrazitu pozornost usmjeravamo i na održavanje pozitivne i opuštene radne atmosfere koja je ujedno usmjerena na rezultat pa tako svaki naš uspjeh slavimo zajednički na internim događanjima i proslavama na kojima se zaposlenici druže u opuštenoj atmosferi. Također, brinemo i za njihov osobni razvoj kroz niz inicijativa od kojih bih posebno izdvojila našu internu akademiju znanja “Naša škola” u kojoj naši zaposlenici obučavaju svoje kolege u raznim područjima poput vještina pregovaranja, komunikacijskim vještinama, financijama i slično. Ono što nas posebno raduje je da su naši zaposlenici prepoznali dodanu vrijednost u svim našim inicijativama vezanim uz brigu za njih o čemu svjedoče podaci naših istraživanja zadovoljstva zaposlenika prema kojima je čak 84% zaposlenika iskazalo visoku angažiranost”, izjavila je Jadranka Sakoman, direktorica ljudskih resursa u Zagrebačkoj pivovari.

4Coca-Cola HBC Hrvatska

Sanja Jovanović Coca-Cola
Sanja Jovanović, Coca-Cole HBC Hrvatska

“Coca-Cola HBC Hrvatska pojačano radi na stvaranju okružja u kojemu zaposlenici mogu postići ravnotežu između privatnoga i poslovnoga života te je poseban naglasak stavljen na optimizaciju i pojednostavljenje radnih postupaka kao i aktivnosti bez dodavanja vrijednosti. U tom smo smislu lansirali važnu inicijativu pod nazivom Olakšaj mi život (Make My Life Easy – MMLE) koja je usmjerena na osiguravanje koristi svim zaposlenicima te olakšavanje njihova svakodnevnog života. Njeno provođenje teče kroz aktivnosti koje promiču učinkovit način rada u svrhu eliminacije zadataka bez dodane vrijednosti, što u konačnici svim zaposlenicima pruža više prilika da razmišljaju inovativno i reagiraju brzo te provode više vremena sa svojim obiteljima.

Raduje nas što smo na tržištu prepoznati kao jedan od najboljih poslodavaca u 2017. godini. To nas značajno priznanje obvezuje da nastavimo neprekidno i sustavno ulagati u razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima”, izjavila je Sanja Jovanović, rukovoditeljica Službe za poslovnu podršku i razvoj ljudskih potencijala u području komercijalnih poslova Coca-Cole HBC Hrvatska.

5Microsoft Hrvatska

Nathalie Lerotić Pavlik, Microsoft Hrvatska

“S obzirom da je Microsoft vodeća svjetska kompanija u proizvodnji softvera, uslugama i tehnološkim rješenjima te prema korisnicima u cijelom svijetu promičemo nove načine kako mogu obavljati svoje aktivnosti i rješavati poslovne obveze, kontinuirano vodimo računa da i naši zaposlenici primjenjuju nove načine i modele rada iz čega naposljetku proizlaze i benefiti. Primjerice, jedna od temeljnih ideja kompanije je mogućnost rada s bilo kojeg mjesta te fleksibilnost, pa u skladu s time naši zaposlenici nisu vezani za radno mjesto od 9 do 17 sati već svoje poslove mogu rasporediti tijekom dana u skladu sa svojim ostalim obvezama. Ovakav model daje osjećaj slobode zaposlenicima da jednostavnije mogu upravljati svojim životom te istovremeno povećava njihovo zadovoljstvo radom u kompaniji.

Microsoft naravno svojim zaposlenicima osigurava niz temeljnih materijalnih benefita, no možda je važnije da zaposlenici rade u sredini koja u svakom pogledu pridaje važnost različitosti i uključivanju pojedinaca u razne projekte i edukacije. U skladu s time lider smo u privlačenju ženske populacije u IT industriju, koja je većinom percipirana kao muška, pa na globalnom nivou tvrtka zapošljava oko 45 posto žena dok je u Hrvatskoj taj postotak oko 35 posto, uz napomenu da su u vodstvu kompanije u Hrvatskoj većinom žene.

Nadalje, posebno se pridaje pažnja u jednakoj mjeri zapošljavanju i mladih i starijih zaposlenika uz istovremeno inzistiranje na autentičnosti osobe te originalnim vještinama i sposobnostima koje svatko od nas posjeduje. Tako se zaposlenike potiče na kontinuirani razvoj i napredovanje te je posve uobičajeno da zaposlenici sami iniciraju promjenu zanimanja te nakon toga dobiju mentora i program koji će im omogućiti da se pripreme za neku novu poziciju. Iz toga proizlazi i mogućnost rada u raznim regijama, pa naši zaposlenici iz lokalnog ureda pokrivaju područja od Afrike do Bliskog Istoka, pa sve do sjevera Europe”, izjavila je Nathalie Lerotić Pavlik, viša menadžerica za ljudske resurse u Microsoftu – regija Adriatic

6Sandoz

Sandoz Igor Haralović
Igor Haralović, direktor Sandoza

“Kao kompanija koja vodi brigu o zdravlju, orijentirani smo i na zdravlje zaposlenika na radnom mjestu. U proteklom razdoblju imali smo nekoliko „BeHealthy“ inicijativa. U sklopu tih inicijativa, osim promicanja zdravog načina života, zaposlenicima u cijeloj Hrvatskoj su organizirana i razna druženja kao što su odlasci u prirodu, bicikliranje, zajednički zdravi obroci, vježbanja, masaže tijekom radnog tjedna i sl. Organizirali smo i različita predavanja i praktične vježbe čime smo promicali zdravu prehranu i važnost tjelesne aktivnosti.

Ravnotežu privatnog i poslovnog postižemo tako da svojim zaposlenicima nudimo fleksibilnije radno vrijeme te češće dozvoljavamo rad od kuće. Ranije izlaske sa posla po djecu u vrtić, školu i sl. uvijek toleriramo. Smatramo da su zadovoljniji zaposlenici i produktivniji stoga im nastojimo izaći ususret.

Svi zaposlenici imaju dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje koje uključuje sistematske i dodatne specijalističke preglede. Isplaćujemo naknade za rođenje djeteta te pomoć kod dugotrajnog bolovanja. Isplaćujemo i jednokratne pomoći u slučaju smrti užih članova obitelji zaposlenika te sudjelujemo u stipendiranju šestero studenata. Redovne su isplate božićnica, regresa te povodom Uskrsa, Božića i prije ljetnog godišnjeg odmora, svojim zaposlenicima poklanjamo prigodne poklone. Zaposlenicima nudimo i niz razvojnih programa, stručnih seminara te treninga općih poslovnih i interpersonalnih vještina koji se održavaju kroz vanjske ili interne edukacije“, izjavio je Igor Haralović, direktor Sandoza.