Vlada povećala boravišnu pristojbu za iduću godinu

Boravišna pristojba za noćenje u hotelima i drugim smještajnim objektima u kojima se pistojba naplaćuje po noćenju poskupjet će 25 posto u odnosu na sadašnju. Iznimka su kampovi, a povećava se i boravišna pristojba za smještaj u domaćinstvima i OPG-ovima

71
boravišna pristojba

Vlada je na sjednici u četvrtak, usprkos negodovanju turističkog sektora, uredbom povećala boravišnu pristojbu za iduću godinu. Tako će boravišna pristojba za noćenje u hotelima i drugim smještajnim objektima u kojima se pristojba naplaćuje po noćenju poskupjeti 25 posto u odnosu na sadašnju. Iznimka su kampovi za koje se boravišna pristojba ne mijenja. Povećava se i boravišna pristojba za smještaj u domaćinstvima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

“Prilikom prijedloga povećanja uzelo se u obzir da visina pristojbe bude konkurentna u odnosu na okruženje. U ovom trenutku Hrvatska ima jednu od najnižih boravišnih pristojbi u okruženju”, obrazložio je ministar turizma Gari Cappelli. Ministar  smatra da će povećanje boravišne pristojbe pozitivno utjecati na razvoj lokalnih sredina jer najveći dio naplaćenog iznosa raspodjeljuje se turističkim zajednicama mjesta i općina u kojima je naplaćen.

U turističkom mjestu A razreda u glavnom ljetnom dijelu sezone u hotelima i sličnom smještaju boravišna pristojba porast  će s 8 na 10 kuna, u predsezoni i posezoni sa 6 na 8 kuna, a izvan sezone s 5 na 7 kuna.

U turističkim mjestima B, C i D razreda boravišna porasla bi sa sadašnjih 7, 5,50 i 4,50 kuna na 9, 7 i 5 kuna u glavnoj sezoni,  predsezoni i posezoni s 5, 4 i 3 kune, na 7, 5 i 4 kune.

Smještaj u domaćinstvu i na OPG-u

Boravišna pristojba za smještaj u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu bit će iduće godine veća 15 posto. Paušal za domaćinstva koja pružaju usluge smještaja i OPG-ove koji se bave turizmom u mjestima A razreda iznosit će 345 kuna po krevetu i kamp jedinici, u B razredu 293,25 kuna, u C razredu 241,50 kuna, a u D razredu i ostalim nerazvrstanim mjestima 172,50 kuna.

Iznosi boravišne pristojba za vlasnike kuća ili stanova za odmor se ne mijenja. Smanjeni su pak djelomično iznosi paušala za nautičare.

Boravišna pristojba jedan je od najizdašnijih prihoda lokalnih turističkih zajednica i Hrvatske turističke zajednice. Većina iznosa naplati se u sedam primorskih županija. Prema podacima FINA-e lani je naplaćeno 464 milijuna kuna.

Prema prošlogodišnjoj uredbi od naplaćenog iznosa u kopnenim odredištima Crvenom križu ide jedan posto, za razvojne projekte i programe na turistički nerazvijenim područjima namijenjeno je 2,5 posto, 65 posto turističkoj zajednici općina, grada i mjesta, 10 posto turističkoj zajednici županije i 25 posto Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) – ukupno je to 103,5 posto, ali tako piše u prošlogodišnjoj Vladinoj uredbi.

Sredstva od boravišne pristojbe od nautičkog turizma raspoređuju se HTZ-u, turističkim zajednicama na čijem se području ostvaruje turistički promet te nacionalnim parkovima i parkovima prirode.