Digitalni vodič kroz Advent u Zagrebu

U Ministarstvu turizma procjenjuju da se na Adventu potroši oko 500 milijuna kuna, te da strani turisti pritom troše i do tisuću kuna dnevno, uključujući smještaj, a domaći oko 250 kuna

183
digitalni vodič kroz advent u zagrebu

Zagreb je lani tijekom adventskih i novogodišnjih događanja posjetiloviše od 140 tisuća turista. To je porast od 11 posto u odnosu na isto razdoblje 2017.godine. Najavljujući program ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu direktorica Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) Martina Bienenfeld rekla je da se i ove godine očekuje rast posjećenosti.

U Ministarstvu turizma procjenjuju da se na Adventu potroši oko 500 milijuna kuna, te da strani turisti pritom troše i do tisuću kuna dnevno, uključujući smještaj, a domaći oko 250 kuna.

Manifestacija Advent u Zagrebu traje od 30. studenoga 2019. do 7. siječnja 2020. a tri glavne teme su Orašar i baština, ekologija i održivost te pristupačnost za osobe sa invaliditetom. Po gradu su postavljene skulpture likova iz Orašara, većina ugostitelja umjesto plastike koristiti papirnate čaše, tanjure i slično, a postavljene su posebne premosnice za lakše kretanje osoba s invaliditetom.

Zagrebački startup Divan, koji djeluje pod okriljem ZICER-a, pripremio je prvi potpuni digitalni vodič kroz Advent u Zagrebu prilagođen i domaćim, ali i stranim posjetiteljima.

Vodič nudi više od 500 događanja u 12 kategorija

“Za manje od tri minute korisnik pronalazi događanje i mjesto koje ga zanima. Na izbor mu se nudi više od 500 događanja, diljem cijelog grada. I to kroz 12 kategorija”, tumači voditeljica projekta Matina Tenžera. Drugi član tima je Maroje Sabljić.

Digitalni vodič kroz Advent u Zagrebu razvijen je u okviru Divana, besplatnog servisa za pregled društvenih događanja u gradu Zagrebu koji posjetiteljima stranice nudi da brzo i jednostavno doznaju što se sve od događanja nudi u gradu. Servis je pokrenut prije tri godine, isprva kao portal, a kasnije je razvijena aplikacija.

>>Divan: Brzo i jednostavno doznajte što se događa u gradu

Kako obići Advent i minimalno potrošiti? Gdje se utopliti nakon smrzavanja ispred adventskih kućica? Gdje parkirati ako dolazite automobilom? Gdje ostaviti djecu ako želite đuskati na Adventu s prijateljima? Odgovore na sva ova pitanja potražite na Divanu, poručuje Matina.

Vodič je koncipiran tako da i sami korisnici mogu sudjelovati u stvaranju sadržaja te dojaviti neotkriveno mjesto ili događanje bi svakako trebalo posjetiti.