Dvije trećine iznajmljivača bez noćenja u ovoj godini

Od ukupno 107.633 iznajmljivača barem jedno noćenje zabilježilo je njih 35.958, odnosno 33,4 posto. Manje od sedam noćenja imalo je 3815 iznajmljivača

62
dvije trećine iznajmljivača

Iz podataka eVisitora proizlazi da u ovoj godini, do 26. lipnja, više od dvije trećine privatnih iznajmljivača u svojim smještajnim objektima nisu zabilježili niti jedno noćenje, piše Jutarnji list. Od ukupno 107.633 iznajmljivača barem jedno noćenje zabilježilo je njih 35.958, odnosno 33,4 posto. Manje od sedam noćenja imalo je 3815 iznajmljivača.

Podaci pokazuju da će ova godina biti vrlo izazovna za domaći turizam. Ipak, Zajednica obiteljskog smještaja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori zadovoljna je dosadašnjim rezultatima, potvrdila je za Jutarnji predsjednica Zajednice Martina Nimac Kalcina.

“Očekivala sam da bi brojke mogle biti manje. Ovako ispada da je trećina iznajmljivača uspjela ostvariti barem nekakav promet, što je, s obzirom na pojavu bolesti, jako dobro. Kad uzmemo u obzir da su zračne luke bile zatvorene, a gosti nisu dolazili ni preko kopnenih granica, trebamo biti sretni“, rekla je Nimac Kalcina.

No, dodaje kako je početni entuzijazam zbog otvaranja granica malo splasnuo jer su rezervacije usporene, posebno nakon što je broj oboljelih širom Europe ponovo počeo rasti.

Čini se da se ljudi više boje mogućeg novog zatvaranje granica ili uvođenja karantena nego sama bolesti, pa se nerado odlučuju na rezerviranje smještaja izvan domovine, procjenjuje Martina Nimac Kalcina.

Veći broj gostiju nakon 4. srpnja

Prema podacima eVisitora turistički promet zabilježen je u 522 od ukupno 1171 hotela. Riječ je o nešto više od 50 posto kapaciteta. S obzirom na to da u Hrvatskoj boravi oko 240 tisuća turista, to su još uvijek vrlo mali brojevi.

Od ukupno 355 hostela promet je zabilježen u 78 objekata, što predstavlja 21 posto.

U Ministarstvu turizma očekuju da bi se situacija mogla poboljšati nakon 4. srpnja, kada se prema Hrvatskoj otvara 80 zračnih luka i koridora, uglavnom europskih, prema Splitu i Dubrovniku. No, upitno je koliko će putnika biti.

U Velikoj Britaniji govori se o otvaranju zračnih koridora prema Portugalu, Španjolskoj i Grčkoj, a Jutarnji, pozivajući se na izvore iz turističkih krugova, navodi kako će se sredinom srpnja uspostaviti i zračne linije prema Hrvatskoj, ali da se ne očekuje značajan volumen. Naime, Britanci su nakon izbijanja pandemije najviše otkazivali rezervacije u Hrvatskoj i Italiji. Najveći touroperator TUI otkazao je 96 posto planiranih programa za srpanj te 50 posto za kolovoz.