Europska komisija uvodi obvezan PDV za usluge iznajmljivanja stanova i kuća

PDV na smještaj u Hrvatskoj iznosi 13 posto, a Europska komisija nada se da će promjene stupiti na snagu u siječnju 2025. godine, nakon što se o prijedlogu izjasne sve države članice

39
[Foto: Točka na i media]

Europska komisija navodi da 70 posto privatnih iznajmljivača nije registrirano za plaćanje PDV-a, pa je stoga pokrenula promjenu Direktive o PDV-u po kojoj će svi koji iznajmljuju  stanove ili kuće turistima, a nisu u sustavu PDV-a, morati plaćati PDV na smještaj, piše u utorak Večernji list.

PDV neće naplaćivati iznajmljivači, već platforme preko kojih gosti pronalaze smještaj, što će dići cijenu privatnog najma.

PDV na smještaj u Hrvatskoj iznosi 13 posto, a Europska komisija nada se da će promjene stupiti na snagu u siječnju 2025. godine, nakon što se o prijedlogu izjasne sve države članice.

Lani je u privatnom smještaju EU ostvareno 550 milijuna noćenja, a Hrvatska se nalazi u grupi zemalja koje su premašile pretpandemijske brojke. Sredine uz more i dalje su apsolutni hit, ali male seoske sredine i ruralna područja sve više dobivaju na cijeni, pokazuju objavljeni podaci Eurostata o noćenjima gostiju koji su smještaj rezervirali preko Airbnba, Bookinga, Expendije i TripAdvisora. Od 20 najpopularnijih regija u Europi šest ih je u Španjolskoj i Francuskoj, pet u Italiji, dvije u Portugalu i jedna u Hrvatskoj (jadranska Hrvatska), piše novinarka Večernjeg Ljubca Gatarić.

Inače, Europska je komisija prije nekoliko godina obvezala spomenute četiri internetske platforme da dostavljaju podatke o broju noćenja, a pojedine države i sada od njih traže podatke za porezne svrhe.