Europska komisija uvodi pravila za kratkoročno iznajmljivanje smještaja

Cilj je povećati transparentnost u pogledu identifikacije i aktivnosti iznajmljivača, postaviti pravila te olakšati registraciju iznajmljivača

137
kratkoročno iznajmljivanje smještaja
[Foto: Točka na i media]

Europska komisija (EK) pokrenula je inicijativu usmjerenu na smanjenje slučajeva iznajmljivanja na crno i bolje kontrole iznajmljivača na internetskim platformama za najam piše Alenka Juričić Bukarica u Novom listu.

Naime, EK je ovog tjedna donio Prijedlog uredbe za povećanje transparentnosti u području kratkoročnog iznajmljivanja smještaja, dakle, iznajmljivanja smještaja turistima, i pomoć javnim tijelima da osiguraju uravnotežen razvoj te djelatnosti kao dijela održivog turističkog sektora.

Sektorska pravila dopunit će opća pravila iz Akta o digitalnim uslugama, kojima se utvrđuje skup obveza i zahtjeva u pogledu odgovornosti za platforme koje posluju u Uniji.

Potreba za boljom regulacijom kratkoročnog najma smještaja potaknuta je brzim razvojem te djelatnosti na području Europske unije te razvojem internetskih platformi. Smještajne jedinice za kratkoročno iznajmljivanje čine čak četvrtinu ukupnog turističkog smještaja u EU-u i njihov se broj znatno povećava u cijeloj Uniji. Taj je trend potvrđen za vrijeme koronakrize te je broj rezervacija kratkoročnog smještaja tijekom ljeta 2020. i 2021. bio iznad razine iz 2018. Osim toga, broj rezervacija u prvoj polovini 2022. povećao se za čak 138 posto u odnosu na isto razdoblje 2021.

Kratkoročno iznajmljivanje smještaja postalo je neophodno za turistički ekosustav EU-a, uključujući goste i iznajmljivače te za mnoge zajednice. Međutim, osim što stvara nove prilike, također donosi i brojne nove izazove.

Europska komisija navodi da iznajmljivanje donosi korist i iznajmljivačima i turistima, ali može izazvati zabrinutost u određenim lokalnim zajednicama koje se suočavaju s nedostatkom cjenovno pristupačnog stanovanja. Cilj je povećati transparentnosti u pogledu identifikacije i aktivnosti iznajmljivača, postaviti pravila te olakšati registraciju iznajmljivača.

Razmjena podataka

Nova pravila trebala bi također poboljšati prikupljanje te razmjenu podataka od iznajmljivača i internetskih platformi kako bi se spriječila nezakonita ponuda smještajnih jedinica. Naime, iznajmljivanje na crno često se provodi oglašavanjem putem internetskih platformi u drugim zemljama, gdje se i ključevi apartmana predaju gostima.

Sustavi za registraciju iznajmljivača i njihovih nekretnina za kratkoročno iznajmljivanje morat će biti u potpunosti dostupni na internetu i prilagođeni korisnicima, a pri ispunjavanju registracije iznajmljivači bi trebali dobiti jedinstveni registracijski broj.

Internetske platforme morat će iznajmljivačima olakšati prikazivanje registracijskih brojeva na svojim platformama, ali i nasumično provjeravati jesu li iznajmljivači registrirani i prikazuju li točne brojeve.

Lokalna javna tijela kroz novi sustav trebala bi imati podatke koji su im potrebni za potporu održivom iznajmljivanju, ali i borbu protiv nezakonitih ponuda smještajnih jedinica. Moći će suspendirati registracijske brojeve i zatražiti da platforme izbrišu s popisa iznajmljivače koji ne poštuju pravila.

Kako bi sustav bio učinkovitiji, predlaže se i pojednostavljenje razmjene podataka između internetskih platformi i javnih tijela pa će tako internetske platforme morati jednom mjesečno automatski podijeliti podatke o broju noćenja i broju gostiju s javnim tijelima. Za male platforme i mikroplatforme predviđene su jednostavnije mogućnosti izvješćivanja.

O prijedlogu će odlučivati Europski parlament i Vijeće. Ako bude prihvaćen, nakon stupanja na snagu države članice imat će dvije godine za uspostavu mehanizama za razmjenu podataka.