Evo koji su hrvatski restorani dobili Michelinove zvjezdice

Hrvatska nudi autentičan i raznolik gastronomski doživljaj, Potvrđuje to novo izudanje Michelinova vodiča u kojem Hrvatska ima 10 restorana s Michelinovom zvjezdicom. Ukupno imamo 79 restorana s nekom od oznaka ovog prestižnog gastronomskog vodiča

41
Agli Amici Rovinj je restoran nastao iz suradnje s obitelji Scarello koja već generacijama vodi restoran Agli Amici u mjestu Godia, Udine i koji krase 2 Michelinove zvjezdice. Smjestio se između Grand Park Hotela Rovinj i Marine [Izvor: Maistra]

Hrvatska je bogatija za tri restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom, objavila je Hrvatska turistička zajednica. Restoranima Nebo u Rijeci, Alfred Keller u Malom Lošinju i Agli Amici u Rovinju dodijeljena je jedna zvjezdica, dok su restorani Pelegrini u Šibeniku, 360º u Dubrovniku, Monte u Rovinju, Noel u Zagrebu, Draga di Lovrana u Lovranu, Boškinac u Novalji i LD Terrace u Korčuli zadržali svoje zvjezdice.

“Za cjelokupnu hrvatsku gastronomsku scenu dodjela prestižnih Michelinovih oznaka u okolnostima globalne pandemije korona virusa predstavlja izniman uspjeh. Navedeno je vrlo značajno i za hrvatski turizam jer naša zemlja sada ima ukupno 10 restorana s Michelinovom zvjezdicom, odnosno ukupno imamo 79 restorana s nekom od oznaka ovog prestižnog gastronomskog vodiča. Potvrda je to kvalitete hrvatske gastronomije, odnosno naše ukupne turističke ponude u ovom segmentu koji predstavlja jedan od glavnih motiva dolazaka za brojne ljubitelje putovanja diljem svijeta. Prisutnost naše zemlje u Michelinovim vodičima za nas predstavlja dodatnu promociju i vidljivost, ali i motivaciju u našim nastojanjima da Hrvatska bude istaknuta i međunarodno prepoznatljiva eno-gastronomska destinacija“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, uputivši iskrene čestitke svim nagrađenim i izdvojenim restoranima.

Lokalni chefovi nadmašuju svakodnevno sami sebe

“Hrvatska je posebno zanimljiva destinacija koja putnicima i gurmanima omogućuje uživanje u autentičnim i raznolikim gastronomskim doživljajima. Zemlja lokalnim chefovima nudi domaće proizvode iznimne kvalitete, što ih tjera da iz dana u dan nadmašuju sami sebe”, izjavio je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor vodiča Michelin. “Posljednjih nekoliko mjeseci bilo je teško za vašu zemlju, ne samo zbog zdravstvene krize, već i zbog potresa. Unatoč svim izazovima, hrvatska kulinarska scena raste, osobito na obali i u glavnom gradu. Naši su inspektori uspjeli otkriti profesionalce koji su strastveni i predani svojoj zemlji”, nadodao je Poullennec.

Uz navedeno, na listu Bib Gourmand uvršteno je još sedam restorana, odnosno restorani Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Konoba Fetivi (Split), Izakaya by Time (Zagreb), Vuglec Breg (Krapina), Konoba Malo Selo (Buje) i Alla Beccaccia (Valbandon). Tako se Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 13 restorana s ovom Miichelinovom oznakom koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

“Uživanje u hrani i piću jedan je od najvažnijih dijelova turističkog iskustva, a Hrvatska kao zemlja izuzetno raznolike gastronomije te bogate gastronomske tradicije, koja se nalazi i na popisima nematerijalne kulturne baštine, mora u budućnosti sustavno ulagati u njenu promociju i razvoj. Brojna priznanja svjetski poznatih vodiča poput Michelina, veliko su priznanje za sve koji kontinuirano rade na unapređenju kvalitete pripreme, prezentacije te stvaranja cjelokupnog gastronomskog doživljaja. U godinama pred nama Hrvatsku želimo pozicionirati kao novu gastronomsku ikonu Europe kroz sustav poduzetničkog i poticajnog upravljanja lokalnim proizvodima, koji odražavaju autentičnost regionalnih gastronomskih identiteta i namirnica kao i kroz interpretaciju tradicije kroz inovativan i održiv pristup. Ministarstvo turizma i sporta obradit će ovu važnu temu i kroz Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. godine“, zaključila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Novo izdanje Michelinova vodiča za Hrvatsku za 2021. uključuje novu oznaku Michelin Green Star, koja je dodijeljena restoranu Zinfandel’s (Zagreb). Riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji koja je održiva i ekološki prihvatljiva.

Nove oznake rezultat su tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih inspektora Michelina, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane na čijim je stranicama objavljen popis za Hrvatsku.