Hrvatski restorani potvrdili Michelinove zvjezdice

Uz 10 restorana s Michelinovom zvjezdicom, Hrvatska se može pohvaliti i s dva restorana s oznakom Michelin  Green Star koju sada nose restorani Zinfandel’s (Zagreb) i Konoba Mate (Korčula)

59
Michelin
Novom selekcijom Michelina svi dosadašnji hrvatski restorani nositelji prestižne zvjezdice zadržali su svoju oznaku [Izvor: Pelegrini, Šibenik]

Novom selekcijom Michelina svi dosadašnji hrvatski restorani nositelji prestižne zvjezdice zadržali su svoju oznaku. Riječ je o restoranima Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Terrace (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj). Uz 10 restorana s Michelinovom zvjezdicom, Hrvatska se može pohvaliti i s dva restorana s oznakom Michelin  Green Star koju sada nose restorani Zinfandel’s (Zagreb) i Konoba Mate (Korčula).

“Hrvatska se danas može pohvaliti s ukupno 84 restorana koji nose neku od prestižnih Michelinovih oznaka. S obzirom da njihov sustav dodjele oznaka i preporuka predstavlja kompleksan, složen i vrlo tajnovit proces, ovu su sjajne vijesti i velik uspjeh hrvatskih restorana čijim vlasnicima i osoblju upućujem iskrene čestitke. HTZ je glavni nacionalni partner Michelina i naša suradnja s ovim globalno prepoznatim brendom, čija se preporuka uvažava i cijeni, svakako doprinosi još boljem pozicioniranju hrvatskih restorana na gastronomskoj mapi, a samim time i Hrvatske kao kvalitetne i autohtone gastronomske destinacije“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Splitski Šug uvršten na listu Bib Gourmand

Uuz navedene prestižne zvjezdice, na listu Bib Gourmand uvršten je restoran Šug (Split) pa tako ovu oznaku u Hrvatskoj danas nosi ukupno 12 restorana, dok još 62 restorana imaju preporuku ovog priznatog gastronomskog vodiča.

“Naši su inspektori posebno vodili računa o kvaliteti kulinarskih doživljaja restorana, timovi su dokazali dosljednost, pokazujući koliko je stalna kvaliteta bitan i važan kriterij za izdvajanje i dobivanje Michelin zvjezdica”, objasnio je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor Michelin vodiča. “Iz godine u godinu bilježimo sve veću predanost vaših restorana i profesionalaca održivijoj gastronomiji s fokusom na visokokvalitetne proizvode lokalnog porijekla koji čine hrvatsko kulinarsko nasljeđe ponosnim”, zaključio je Poullennec.

Nove oznake rezultat su tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih inspektora Michelina, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane na čijim je stranicama objavljen popis za Hrvatsku.