Ljetni požar opekao novootvoreni Fun park Mirnovec bez težih posljedica

Zbog ljetnog požara u nedljeu nešto prije 19 sati nestalo je struje na području Biogrrada pa su zaustavljeni rollercoasterii, panoramski kotač i ostale atrakcije. Posjetitelji su uspješno evakuirani

220
Fun park Mirnovec

U Biogradu je u subotu otvoren najveći zabavni park u Hrvatskoj. Na 45 tisuća četvornih metara je tridesetak adrenalinskih atrakcija za djecu i odrasle. U Fun park Mirnovec uloženo je 13 milijuna eura. Investitor je proizvođač filmskih i zabavnih efekata, tvrtka Mirnovec pirotehnika iz Samobora.

Ironično je da je zabavni park u vlasništvu tvrtke specijalizirane za pirotehniku već drugog dana morao privremeno obustaviti rad i evakuirati posjetitelje zbog požara. Srećom, nije bila riječ o požaru u samom parku, nego o nestatnku struje zbog jednog od požara koji bijesne Zadarskom županijom. Napajanje je prekinuto na cijelom okolnom području, a u praku su zaustavljeni roller coasteri, panoramski kotač i ostale atrakcije. Posjetitelji su evakuirani, odnosno skinuti s konstrukcija namijenjenih zabavi. Obaviješteni su da mogu dobiti povrat novca za plaćene ulaznice ili ih mogu iskorsititi za posjet parku u ponedjeljak, kada park nastavlja s radom.

U biogradskom zabavnom parku bit će zaposleno 120 ljudi – 20 stalno zaposlenih te stotinu studenata i sezonskih radnika. U prvoj fazi u parku se očekuje između 150 i 180 tisuća posjetitelja godišnje.

Park je građen po uzoru na poznate svjetske centre ‘adrenalinske zabave’. Dizajnirao ga je talijanski arhitekt Franco Barazzoni, jedan od najpoznatijih arhitekata za zabavne parkove u svijetu.

Fun park Mirnovec nalazi se uz Jadransku magistralu, tri kilometra od središta Biograda na Moru, u smjeru Šibenika. Podijeljen u tri cjeline: Divlji zapad, Svemir i Gusarski grad. Svaka cjelina kombinacija je atrakcija i igara sa sadržajima namijenjenima djeci, tinejdžerima i cijelim obiteljima.

Zabavni park će se razvijati u fazama. “Već sada imamo planove za širenje, ali moramo odraditi ovo prvo razdoblje u kojem nam je cilj dostići 200-300 tisuća posjetitelja godišnje. Nakon toga ćemo odlučiti kako dalje”, rekao je direktor Parka Boris Kovaček.

Dok ne budu gotove nove atrakcije posjetitelji uživaju u roller coasterima za djecu i odrasle, adrenalinskom klatnu, panoramskom kotaču, mega ljuljački, vodenom toboganu, pomorskoj bitci, rotirajućoj dizalici, bajkovitom vrtuljku, vožnji kanuom i sličnim atrakcijama.

Doživljaj cjelodnevnog boravka u parku upotpunit će dodatni sadržaji od bogate ponude hrane i pića, zabavnih igara, preko suvenirnica, zabavljača i dnevnih predstava do večernjih koncerata.

Ulaznice

Za prvih deset dana, od 15. do 25. srpnja, ulaznice će se moći kupiti isključivo putem interneta. U Zabavnom parku obrazlažu kako će u tom razdoblju raditi  ograničenim kapacitetom kako bi se zaposlenici uhodali. Radno vrijeme parka u tom razdoblju bit će od 15 do 23 sata, a cijene snižene s obzirom na smanjeni kapacitet. Nakon prvih desetak danja uhodavanja Park će prijeći na uobičajeno radno vrijeme od 11 do 23 sata.

Fun park Mirnovec bit će otvoren od Uskrsa do Nove godine. U turističkoj sezoni radit će svakodnevno, a u predsezoni i posezoni vikendom.

Kartu će biti jeftinije kupiti online, a djeca će na rođendan imati besplatan ulazak. Bit će i popusta za grupne posjete, paketa za školske izlete i posebne ponude za korporativne evente i team buildinge.

Do 25. srpnja cijena cjelodnevne ulaznice za odrasle (starije od 14 godina) osobe iznosit će 120 kuna, a za djecu 110 kuna. Djeca do 100 centimetara visine imaju besplatan ulaz. Za obitelji s četiri i više članova u ponudi su obiteljske ulaznice po cijeni od 100 kuna po osobi.

Od 26. srpnja ulaznica za odrasle koštat će 190 kuna, za djecu 160 kuna, a obiteljska ulaznica 150 kuna.

Industrija vrijedna 25 milijardi dolara

Zabavni parkovi kao globalni fenomen bilježe stalni rast od osamdesetih godina prošlog stoljeća. Rastu svi pokazatelji: ukupan broj posjetitelja, broj posjeta parku po osobi i potrošnja unutar samog parka. U 2015. dvije tisuće parkova diljem svijeta privuklo je milijardu posjetitelja.

Generatori rasta su ubrzani razvoj tehnologije i usavršavanja atrakcija, porast urbane populacije kao i globalni trend sve većih izdvajanja kućanstava na turistička putovanja i zabavu za cijelu obitelj.

Prema istraživanju Međunarodne udruge zabavnih parkova IAAPA-e  industrija zabavnih parkova ima značajan utjecaj na nacionalne ekonomije. Sjedinjene Američke Države su najrazvijenije tržište svijeta. S 400 parkova i 330 milijuna posjetitelja godišnje i prihodima od 13 milijardi dolara čine 52 posto ukupnog svjetskog tržišta.

Po broju parkova na broj stanovnika Europa je među najrazvijenijima. Europsko tržište čini 300 parkova s 53.000 zaposlenih i 163 milijuna posjetitelja godišnje, uz ukupni prihod od 6 milijardi dolara te godišnju stopu rasta od tri posto.