Hotel Plitvice obnovit će se ovoga puta prema izvornoj ideji

Novom rekonstrukcijom hotela revitalizirat će se izvorne ideje arhitekta Marijana Haberlea te istovremeno implementirati promjene nužne da hotel dobije pet zvjezdica i zadovolji standarde kakve traže današnji gosti

u 17:35 Zadnja izmjena: 26.02.2019 u 14:25
224
Hotel Plitvice

Nacionalni park Plitvička jezera kreće u obnovu svojih hotela, a prvi je na redu Hotel Plitvice u čiju obnovu će biti uloženo 100 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Natječaj za izradu projektne dokumentacije vrijedan 4,5 milijuna kuna (bez PDV-a) objavljen je prošlog tjedna u Narodnim novinama. Planirano je da obnovljeni hotel bude otvoren 2021. godine.

Hotel Plitvice građen je u razdoblju od 1954. do 1957. prema projektu hrvatskog arhitekta Marijana Haberlea. U vrijeme kada je sagrađen bio je prvi hotel A kategorije u Hrvatskoj, pa i šire. Pripadao je u red najboljih arhitektonskih ostvarenja među građevinama javne namjene izgrađenih u poslijeratnom razdoblju hrvatske arhitekture.

S dvije na pet zvjezdica

Danas hotel ima samo dvije zvjezdice, a prilikom posljednje  obnove 1996., napravljene su izmjene koje nisu u skladu s izvornim projektom.

Hotel je danas u relativno lošem stanju, rekli su u Upravi hotela za Jutarnji list. Treba ga temeljito obnoviti, što obuhvaća radove na vanjskom i unutarnjem uređenju te rekonstrukciju pročelja i krovišta.

Nakon obnove Hotel Plitvice trebao bi imati pet zvjezdica. Broj soba bit će smanjen s 51 na 38 kako bi se povećala njihova površina. Uvest će se klimatizacija, pametne sobe s karticama umjesto ključeva, dizalo i napravit će se prilagodbe za invalide,

Prilikom obnove cilj je revitalizirati izvorne Haberleove ideje te istovremeno implementirati promjene nužne da bi se zadovoljili suvremeni standardi kakve traže današnji gosti.

Tako bi sadašnja televizijska dvorana trebala postati moderna konferencijska dvorana, terasa hotela dobit će rasvjetu, mazut će biti zamijenjen modernijim energentima, a uspostavit će se novi sustav za odvod oborinskih voda i odvoz smeća.

U zajedničkim prostorima vratit će originalni mramorni podovi, recepcija će se vratiti na izvornu poziciju, uklonit će knauf kojim su obloženi ovalni stupovi u predvorju hotela kako bi im se vratio originalni izgled. U izvorno stanje vratit će se i prostor nekadašnje kavane. Uklonit će se nadograđeni ulaz u hotel koji je prilikom obnove 1996. dobio kružni tok. Takvo rješenje pokazalo se zbog nagiba terena promašenim – nefunkcionalnim za manevar autobusa, pa čak i automobila. Uklonit će se i zimski vrt dodan prilikom obnove 1996. godine.

Zaštićeno kulturno dobro

“Hotel Plitvice ima status zaštićenog kuturnog dobra i moguće ga je renovirati isključivo u skladu s važečom konzervatorskom studijom. Prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara obnovu i rekonstrukciju mogu obavljati samo ovlaštene stručne pravne i fizičke osobe. Tijekom rekonstrukcije hotela 1996. određeni dijeloi hotela su premješteni. Pritom se prije svega misli na glavni ulaz u hotel, koji će planiranom rekonstrukcijom biti vraćen u izvorno stanje”, poručili su iz Ureda Uprave, prenosi Jutarnji.

Nakon obnove najmanje dvije smještajne jedinice u istočnom bloku hotela ostat će u originalnom, “retro” izdanju. To znači da će površina i unutranje uređenja soba ostati kakvi su bili nakon otvaranja hotela 1958. godine, bez televizora i bez pristupa internetu.

Hotel Plitvice trebao bi dobiti welness i vinski bar, a novi sadržaj bit će osmišljen umjesto noćnog bara koji se već godinama ne koristi.

Uz Hotel Plitvice Uprava Nacionanog parka planira obnoviti i preostala tri hotela u svom vlasništvu: Grabovac, Jezero i Bellevue. Točan iznos ukupne inveticije bit će poznat nakon što bude izrađena projektna dokumentacija za svaki hotel.