Hotelu Medena potpora od 11,1 mil. kuna za bolju energetsku učinkovitost

67
Hotel Medena
Projekt 'Hotel Medena ­ Nova energija¹ sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Energetska učinkovitost visoko je na listi prioriteta Hotela Medena d.d. što potvrđuje projekt ‘Hotel Medena – Nova energija’ ukupne vrijednosti 34,91 milijuna kuna koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosom od 11,17 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Potpora je dodijeljena u okviru natječaja “Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru”.

Hotel Medena izgrađen je 1971. godine. Nalazi se u Segetu Donjem, pored Trogira, u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

“Stalna briga o zaštiti okoliša, povećanju energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije jedna je od temeljnih komponenti održivog razvoja i važan čimbenik u hotelskoj industriji. Iz tog razloga smo izuzetno zadovoljni što smo realizirali projekt ‘Hotel Medena – Nova energija’ koji će pridonijeti ostvarenju energetskih ušteda kroz povećanje učinkovitosti korištenja energije te će ostvariti značajne uštede u našem poslovanju. To sve zajedno ide u prilog promociji održivog razvoja turizma u njegovu širem okruženju, ali i promociji samog hotela”, navodi se u priopćenju Hotela Medena d.d.

Projekt sufinancira Europska unija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Realizacija projekta započela je u siječnju 2014. godine, a trajat će do kraja lipnja 2021. godine.

Ovim projektom izravno se rješava problem energetske neučinkovitosti stvaranjem uvjeta za eliminiranje gubitaka energije kroz obnovu ovojnice dijela energetski troškovne cjeline, zamjenu unutarnje i vanjske rasvjete energetski učinkovitijom, ugradnjom solarnih kolektora te rekonstrukcijom kotlovnice s ciljem prelaska na dizalicu topline zrak – voda.

Time će se uštedjeti isporučena energija energetski troškovne cjeline ‘Energetska učinkovitost’ za 1.070.089 kWh, povećati udio obnovljivih izvora energije u bruto konačnoj potrošnji za 1.806.966 kW te smanjiti emisija ugljičnog dioksida za 62 posto.