Cromaris u 2020. povećao prodaju ribe za 9 posto

Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 17 posto. Cromaris na inozemnim tržištima ostvaruje 84 posto prodanih količina i 86 posto prihoda od prodaje

50
[foto_ Točka na I Medija]

Zadarski Cromaris u 2020. godini prodao je 10.376 tona ekvivalenta svježe ribe, što je za devet posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 17 posto. Cromaris na inozemnim tržištima ostvaruje 84 posto prodanih količina i 86 posto prihoda od prodaje, navodi se u priopćenju Adris Grupe.

Prihodi od diferenciranih proizvoda, prije svega svježe očišćene i pakirane ribe – fileta brancina, orade i hame, porasli su za 16 posto. Diferencirani proizvodi trenutno čine 48 posto udjela u prihodima od prodaje, što je u skladu s Cromarisovom strategijom razlikovnosti u odnosu na konkurenciju.

Zabilježen je i rast prosječnih cijena od dva posto. Prihodi od prodaje u 2020. godini iznose 512 milijuna kuna i osam posto su veći od prošlogodišnjih. Cromaris je u 2020. godini ostvario neto dobit u iznosu od 9,2 milijuna kuna.

Koronakriza je krajem prvog i tijekom drugog tromjesečja 2020. uzrokovala brojne logističke izazove u distribuciji svježe i prerađene ribe. Zatvaranje ugostiteljskih objekata na ključnim tržištima dovelo je do pomaka prema maloprodajnim lancima. To je zahtijevalo brzu prilagodbu u prodajnom portfelju te organizaciji proizvodnje i distribucije, navodi se u priopćenju.

Cromaris je nedavno, nakon orade (komarče), brancina (lubina) i hame, ponudio na hrvatskom tržištu uzgojenog gofa (orhan), još jednu vrsta kvalitetne ribe izašla iz uzgajališta tvrtke koja je šesta po količini proizvedene mediteranske ribe u svijetu.

>>Cromaris – pioniri digitalne transformacije marikulture

>>Cromaris na tržište izbacio gofa iz uzgoja, a uskoro slijedi zubatac

>>Cromaris dobio tročlanu Upravu koju vodi Ivan Leko