Kod Baraćevih špilja gradi se Centar podzemne baštine Speleon

Projekt vrijedan 20 milijuna kuna sufinancira se s 85 posto iz fondova Europske unije, a razliku financira partner NP Plitvička jezera. Cilj je disperzija posjetitelja te produživanje njihova boravka u plitvičkom kraju

95
Centar podzemne baštine Speleon
Centar podzemne baštine Speleon je kružnog oblika, prostirat će se na 1200 četvotrnih metara, a 850 će biti namijenjeno za izložbu stalnog postava koji prezentira prirodnu i kulturnu baštinu područja Baraćeve špilje [Izvor: JU Baraćeve špilje]

Na lokaciji Baraćeve špilje u općini Rakovica počela je izgradnja 19,91 milijuna kuna vrijednog Centra podzemne baštine Speleon. Centar bi trebao otvoriti vrata turistima iduće  godine i omogućiti održivi razvoj plitvičkom kraju.

Ugovor o izgradnji centra u vrijednosti 18,97 milijuna kuna potpisan je 9. lipnja s izvođačem Nikolom Špelićem ispred Građevinskog obrta Špelić iz Slunja. Projekt bi trebao biti završen do kraja 2022. godine.

Tihana Oštrina, voditeljica projekta i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Baraćeve špilje, kaže da su u Novoj Kršlji obavljeni zemljani radovi, iskopani podrumi, a ovog tjedna počinje gradnja temelja. Riječ je o jednoj od većih investicija u turizmu za Karlovačku županiju kojom će biti kreirana suvremena infrastruktura za edukativne i rekreativne aktivnosti. Projekt bi trebao doprinijeti turističkom razvoju cijelog plitvičkog kraja, većinom u Ličko-senjskoj županiji.

Projekt se s 85 posto sufinancira iz fondova Europske unije, a razliku financira partner NP Plitvička jezera. Cilj je disperzija posjetitelja te produživanje njihova boravka u plitvičkom kraju.

Centar podzemne baštine Speleon je kružnog oblika, prostirat će se na 1200 četvotrnih metara, a 850 će biti namijenjeno za izložbu stalnog postava koji prezentira prirodnu i kulturnu baštinu područja kroz četiri teme – speleologija, geologija, arheologija i paleontologija.

Ulaz je projektiran u obliku velike staklene stijene, imitirajući “otvaranje” ulaza u špilje. Filigranski raspored obodnih prostorija postava, s velikom centralnom dvoranom polifunkcionalnog karaktera, također je inspiriran međuodnosom podzemnih špiljskih dvorana i avenija.

Čitav postav popraćen je nizom suvremenih, multimedijalnih modela interpretacije kao što su maketarski prikazi, lcd ekrani, smartglass, replike, animacije, multitouch ekrani, osjetilne komore te atrij s hiperrealističnim replikama životinja. Posjetiteljski centar pored stalnog postava sadrži i multifunkcionalnu dvoranu, show room, dječju igraonicu, speleo – dokumentacijsku knjižnicu, ugostiteljski sadržaj, suvenirnicu, depo te parkiralište.