U prvom tromjesečju cijene stambenih nekretnina porasle 4,6%

Rast na tromjesečnoj i na godišnjoj razini predvodile su stambene jedinice na Jadranu. čija je cijena porasla za 5,9 posto, dok su cijene stambenih nekretnina u Zagrebu na godišnjoj razini više su u prosjeku za 3,3 posto

44

Indeks cijena stambenih nekretnina za prvo tromjesečje nastavio je s pozitivnim trendom. Prema podacima koje je objavila središnja banka, u prvom ovogodišnjem tromjesečju cijene stambenih nekretnina zabilježile su rast na tromjesečnoj i godišnjoj razini. Tako je indeks cijena stambenih nekretnina, koji mjeri kretanje tržišnih cijena stambenih objekata koja su kupila kućanstva, neovisno o prethodnom vlasniku ili svrsi upotrebe (uključujući i vrijednost zemljišta), u razdoblju od siječnja do ožujka 2021. godine zabilježio rast od 0,9 posto u odnosu na posljednje prošlogodišnje tromjesečje. U odnosu na isto razdoblje 2020. godine, nakon rasta u četvrtom tromjesečju 2020. za 6,4 posto, u prvom tromjesečju 2021. godišnja stopa rasta usporila je na 4,6 posto, navode analitičari RBA.

Rast na tromjesečnoj i na godišnjoj razini predvodile su stambene jedinice na Jadranu. Uz rast na tromjesečnoj razini za 4,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. prosječna cijena stambenih objekata na Jadranu bila je viša za 5,9 posto. S druge strane, uz stagnaciju u odnosu na tromjesečje ranije, cijene stambenih nekretnina u Zagrebu više su u prosjeku za 3,3 posto na godišnjoj razini. U kategoriji Ostalo uz tromjesečni pad cijena (-3,1%) zabilježen je godišnji rast cijena stambenih nekretnina za 5,9 posto.

Cijene novih stanova porasle 5,3 posto

Promatrano prema strukturi novi/postojeći stambeni objekti predvodnik rasta bili su novi stambeni objekti uz 4,3 posto rast u odnosu na prethodno tromjesečje te 5,3 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2020.

Oporavak od duboke recesije na tržištu nekretnina koja je trajala od drugog tromjesečja 2008. do drugog tromjesečja 2015., u kojoj je prosječni pad cijena nekretnina iznosio 22 pposto, započeo je u drugoj polovici 2015. Trenutno je prosječna cijena stambenih objekata na 6 posto višoj razini u usporedbi s trećim tromjesečjem davne 2008. godine. Ipak treba istaknuti kako je riječ o prosječnoj cijeni, a hrvatsko tržište nekretnina je visoko segmentirano s velikim razlikama u odnosu na regiju ali i mikro lokaciju nekretnina.

Rast cijena narednih tromjesečja nastaviti će se umjerenom dinamikom podržan niskim kamatnim stopama, programima Vlade i optimizma glede ekonomskog oporavka.