Ministrica turizma u Bavarskoj predstavila projekt Safe Stay in Croatia

Njemački autoklub ADAC je iskazao interes da se suradnja s Ministarstvom turizma podigne na višu razinu sporazumom kroz koji bi Hrvatska bila označena kao prva COVID-safe destinacija

27
potpora sektorima turizma i sporta
Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac započela je u ponedjeljak dvodnevni radni posjet Münchenu sastankom s Karlheinzom Jungbeckom, zamjenikom predsjednika Njemačkog autokluba ADAC čije je sjedište u bavarskom glavnom gradu.

Riječ je o najvećem takvom udruženju u Europi koje čini 22 milijuna članova i koje je jedna od najutjecajnijih europskih institucija što se tiče putovanja automobilom i kampinga.

Naime, vodič ADAC-a često se, ne bez razloga, naziva Biblijom za kampiste. Ministrica je, uz ostalo, na radnom sastanku, kojem su prisustvovali i drugi predstavnici hrvatskog turističkog sektora, predstavila sve ono što je Hrvatska kao jedna od omiljenih turističkih destinacija Bavaraca, i općenito gostiju iz Njemačke, ove godine odradila na pripremi sezone, prvenstveno na planu sigurnosti.

Kako doznaje Novi list, domaćini iz ADAC-a bili su iznimno zainteresirani za hrvatski projekt Safe Stay in Croatia. ADAC je za glavnu temu svibanjskog broja njihova Reisemagazina, jednog od najpoznatijih njemačkih izdanja za putovanja, odabrao Kvarner i Istru što je dodatna potvrda popularnosti hrvatskih destinacija među njemačkim ljubiteljima putovanja.

Suradnja će se, doznali su nakon sastanka, još intenzivirati.

“Drago mi je što mogu reći kako je sastanak jako dobro prošao. Naime, u ADAC-u su iskazali interes da našu suradnju podignemo na još viši nivo te su nam ponudili prvi institucionalni okvir, odnosno sporazum između ADAC-a i našeg Ministarstva, kroz koji bi ustvari Hrvatska bila označena kao prva COVID-safe destinacija. S obzirom na to da ADAC ima 22 milijuna članova, jasno je kakve koristi nam to donosi”, rekla je Brnjac nakon sastanka pojasnivši kako bi konkretiziranje suradnje uvelike pridonijelo vidljivosti Hrvatske i olakšavanju dolazaka njemačkim gostima u našu zemlju.

Konkretno, gost će jednostavno i brzo dobiti sve potrebne informacije, preko ADAC-ove aplikacije najboljih cestovnih ruta, informacija kako ući u Hrvatsku, do ADAC-ove aplikacija za nautički turizam, s obzirom na to da je Hrvatska istaknuta i kao jedna od najtraženijih nautičkih destinacija, ali i auto i moto karte Hrvatske, kamping karte, ostalih publikacija vezanih uz kampove te pojačane zajedničke promocije…

Bila je to prilika i da se članovi hrvatske delegacije zahvale članovima ADAC-a, ali i svim ostalim gostima iz Njemačke koji su lani, u teškoj turističkoj godini, ostali vjerni Hrvatskoj kao destinaciji. Isto tako, ministrica je, dakle, predstavila i projekt Safe Stay in Croatia koji je naišao na odličan odaziv te je dogovoreno kako će se njemačke partnere redovito direktno informirati o svemu što se čini na pripremi sezone i sigurnosti gostiju.

“Doista mogu reći kako su nam pružili ruku partnerstva i suradnje jer upravo u Hrvatskoj vide velik potencijal. Primjerice, što se tiče kampova, mi smo na drugom mjestu po interesu njihovih članova, a ove godine je 13 hrvatskih kampova označeno najprestižnijom oznakom ADAC-a Superplatz. U ADAC-u su prepoznali i činjenicu da smo među rijetkim zemljama koje su u prioritet stavile procjepljivanje turističkog sektora te izuzetno dobar odaziv turističkih djelatnika, kao i to da radimo puno na samoj edukaciji turističkog sektora kroz projekt Safe Stay, koji, uz ostalo, uključuje i kontrolu. Pojasnili smo i kako je u konačnici cilj da se probudi svijest da se svi u sektoru moraju pridržavati mjera”, rekla je resorna ministrica.

Na pitanje kako je kod njemačkih partnera primljena vijest Instituta Robert Koch prema kojem je Hrvatska “u zelenom”, dakle, Nijemci koji se vraćaju iz Hrvatske u svoju zemlju ne trebaju testiranja, osim u avioprometu pri čemu je za boarding potreban brzi antigenski test, Brnjac je istaknula kako je ta vijest imala odličan odjek u Bavarskoj.

“Već iz prvih kontakata u glavnom bavarskom gradu optimistična sam što se tiče sezone i dolazaka njemačkih gostiju. Hrvatska je dugogodišnja omiljena autodestinacija ovih gostiju i sigurno da nam u prilog ide i dogovorena daljnja suradnja s ADAC-om oko promoviranja Hrvatske kao COVID-sigurne destinacije broj jedan”, zaključila je Brnjac.

Na sastanku u ADAC-u Brnjac je istaknula i planove Hrvatske po pitanju nacionalnog plana oporavka i otpornosti, odnosno kazala kako će se sredstva plasirati u povećanje kvalitete, od smještajnih kapaciteta do turističke ponude, po čemu je Hrvatska visokorangirana.

Hrvatska ministrica turizma jučer poslijepodne razgovarala je i s Hubertom Aiwangerom, potpredsjednikom bavarske Vlade i državnim ministrom gospodarstva, zemaljskog razvoja i energetike. Danas su, pak, na redu sastanci s predstavnicima bavarske Udruge autobusnih prijevoznika, s obzirom na to da je autobusni promet, pogotovo za Kvarner i Istru važan izvan glavne sezone, a autobuseri su u pandemiji imali snažan pad prometa, kao i s Melanie Huml, bavarskom državnom ministricom za europske i međunarodne poslove.