Parklet – zelene oaze na gradskim ulicama

Upravo u gradskim četvrtima u kojima su široke zelene površine prije iznimka nego pravilo, parkleti ispunjavaju važnu funkciju: osim što pozivaju na druženje, predstavljaju i javni prostor dostupan svima

170
Parklet Beč
U Beču je 2016. bilo već 15 parkleta koji su susjedima oplemenjivali život, ove godine ih je niknulo još toliko

Mala zelena oaza pred kućnim vratima, mjesto za odmor na svježem zraku, mjesto sastajanja, ispijanja kave i igranja karata – sve to Bečani mogu sebi priuštiti tzv. parkletom koji je sve češća pojava u austrijskoj metropoli.

Parklet (engleska kovanica riječi park i let) prema definiciji označava improviziranu zelenu površinu koja se s pločnika proširuje na kolnik te tako zauzima nekoliko parkirališnih mjesta i stvara više mjesta za ljude. Upravo u gradskim četvrtima u kojima su široke zelene površine prije iznimka nego pravilo, parkletsi ispunjavaju važnu funkciju: osim što pozivaju na druženje predstavljaju i javni prostor dostupan svima.

Parkirno mjesto, travnati tepih i klupa

Sve je počelo u San Franciscu 2005. s parkirnim mjestom, travnatim tepihom i klupom. Umjetnička grupa Rebar ubacila je nekoliko kovanica u parkirni sat i započela svoj performans. Umjesto da parkiraju auto, na parkirnom mjestu rasprostrli su travnati tepih, postavili na njega teglu s biljkom i klupu. U iduća dva sata isprazno parkirno mjesto pretvorilo se u mali javni park. Fotografije ovog performansa obišle su svijet. Od tada, pod sloganom PARK(ing) Day, u mnogim gradovima trećeg petka u rujnu nicali su privremeni parkovi – parkletsi.

Parklet Beč šahistiSamo pet godina kasnije gradska uprava San Francisca postavila je prvi službeni parklet, a dopustila je i građanima i poslodavcima postavljanje parkleta u blizini njihovih kuća ili ureda. Osnovni uvjet je da parklet ne smije biti potrošačkog karaktera. To je ključna razlika između parkleta i javnih površina s klupama, stolicama i stolovima – takozvanih terasa – u blizini kafića i sličnih objekata. Gradski odjel za urbanizam San Franciska objavio je 2013. i priručnik o prijavljivanju, odobravanju i izgradnji parkleta.

Primjer San Francisca slijedio je niz gradova u svijetu. Jedan od prvih među njima bio je Beč.

Bečke kvartovske oaze

U Beču je 2016. bilo već 15 parkleta koji su susjedima oplemenjivali život, ove godine ih je niknulo još toliko, a Grad Beč ih želi još više te poziva sve zainteresirane da svoje projekte osmišljavanja parkleta pošalju na adresu gradskog Odjela za održavanje i gradnju ulica ili Odjela za organizaciju prometa. Program gradskih četvrti pod imenom Grätzloase, odnosno kvartovska oaza, potiče te financijski i organizacijsku podržava osobe ili grupe koje pred kućim pragom žele urediti svoj parklet.

Od 2015. uspostavljena je administrativna procedura za nekomercijalnu, administrativno ograničenu upotrebu parkirališnih mjesta. Informacije o tome objavljene su u brošuri „Revitalizacija slobodnih prostora: Javna parkirališta i alternativna uporaba“ („belebte freiräume. Öffentlicher Parkraum und alternative Nutzung“).

Programom Grätzloase trasiran je organizacijski i financijski put za sve koji žele postaviti parklet. Za projekt je moguće dobiti i financijsku potporu, a stručnjaci Grätzloasea na raspolaganju su kao savjetnici za revitalizaciju gradskog prostora.