Plitvice: Tri investicije vrijedne 85 milijuna kuna

Resort Fenomen Plitvice, otvoren u ožujku, u kolovozu se u Ličkom PetrovuSelu otvara Hotel Lyra, a ovog ljeta trebao bi biti otvoren i hotel u mjestu Čatrnja, u blizini Kampa Korana

809
Plitvice

U krugu od svega pet kilometara zračne udaljenosti od Velikog slapa na Plitvičkim jezerima, dva domaća i jedan slovenski investitor do sredine ljeta otvorit će dva hotela i jedan resort s kategorizacijom od četiri zvjezdice, piše Poslovni dnevnik.

Investicije ukupne vrijednosti gotovo 85 milijuna kuna realizirat će se uz bespovratne potpore fondova EU u iznosu od oko 27 milijuna kuna jer promiču održivi razvoj, zaštitu okoliša, produljenje sezone i zapošljavanje te jačaju konkurentnost.

Resorta Fenomen Plitvice, otvoren u ožujku, ima 18 smještajnih jedinica u tradicijski građenim objektima od drveta i kamena, a osim smještaja imat će dvoranu za sastanke i restoran. Investitor je Božo Čulo, vlasnik Partner banke i tvrtke Potestas u čijem su sastavu Hotel Park u Splitu i vila Petra na Braču.

Investicija je vrijedna oko 33 milijuna kuna, a ulagač se u procesu koji traje još par mjeseci nada iznosu od najviše 10 milijuna kuna iz EU fondova, temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava potpisanog s Ministarstvom gospodarstva i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

Investitor je temeljem ugovora trebao izgraditi turističko naselje s četiri zvjezdice, razviti novi proizvod utemeljen na autohtonoj kuhinji, cikloturizmu, prirodnim resursima i kulturnom nasljeđu koji će se promovirati na turističkim sajmovima.

Realizacija projekta rezultirat će povećanim prihodom od prodaje u turizmu, godišnjom popunjenosti smještajnih kapaciteta od 60,4 posto te novim zapošljavanjem.

“Zbog pozicije unutar Nacionalnog parka morali smo udovoljiti posebnim zahtjevima izgradnje, kao i ishoditi dozvole Ministarstva zaštite okoliša te Ministarstva kulture. To je u skladu i s filozofijom našeg proizvoda, a to je povratak prirodi i očuvanje prirodnih resursa. Ugradili smo pročišćivač otpadnih voda, grijanje je u kaminima na pelete, velika pažnja posvećena je okolišu”, rekao je Joze Tomaš, direktor tvrtke Potestas.

Hotel u Ličkom Petrovom Selu

Na 16 kilometara od glavnog ulaza u Nacionalni park, u Ličkom Petrovom Selu, u kolovozu se otvara Hotel Lyra 4*, investicija slovenske putničke agencije Happy Tours vrijedna oko 31 milijun kuna.

I ovaj projekt sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o boutique hotelu s 58 smještajnih jedinica, restoranom, wellnessom i fitnessom, sobom za sastanke i suvenirnicom.

“Naša priča posvećena je odgovornom turizmu i zaštiti okoliša, s tim u skladu izgrađen je i objekt, a ponuda će biti posvećena promociji lokalnih proizvoda i kulture”, rekla je Andreja Černevšek, direktorica Happy Toursa koji posluje u okviru Grupe Krumpak.

Kao posebnost hotela Černevšek ističe nisko svjetlosno zagađenje te dvadesetak teleskopa za promatranje neba. Ovo je prva investicija agencije Happy Hours u smještajne kapacitete, a na nju su se odlučili zbog nedostatka kvalitetnog smještaja na Plitvicama za svoje grupe. Cilj im je biti otvoreni cijele godine, a u prvoj fazi zaposlit će 17 ljudi.

Hotel paškog investitora Igora Palčića, vlasnika tvrtke Belveder, u mjestu Čatrnja u blizini Kampa Korana trebao bi se otvoriti ovog ljeta, ali datum još nije određen, rekao je  Palčić za Poslovni dnevnik.

Investicija je vrijedna oko 21 milijun kuna, a iz EU fondova sufinancirat će se sa sedam milijuna kuna. U novom hotelu radit će 20 ljudi, imat će 25 soba, unutarnji bazen, wellness, fitness, kongresnu dvoranu te restoran.