Prihod od turizma u svijetu premašiti će šest bilijuna dolara

Ukupni prihod svjetskog turizma tijekom prošle godine bio je 5,8 bilijuna dolara (što je 6,7 posto globalnog BDP-a), a ove godine će rasti za 3,6 posto

68
Prihod od turizma

Ukupni prihod svjetskog turizma tijekom prošle godine bio je 5,8 bilijuna dolara (što je 6,7 posto globalnog BDP-a), a ove godine će rasti za 3,6 posto – na više od šest bilijuna američkih dolara, predviđa se u izvještaju O trendovima u svjetskom turizmu 2020. (Report on World Tourism Economy Trends 2020.)

Istraživanja na temelju kojih je napravljen izvještaj zajednički su izvele tri organizacije – Savez turističkih gradova svijeta, Centar za istraživanje turizma i Kineska akademija društvenih znanosti.

Broj turista koji su prošle godine putovali u neko turističko odredište, bilo u svojoj zemlji ili u inozemstvu, je 12,3 milijarde, što je rast od gotovo pet posto u odnosu na godinu dana ranije.  Turisti najviše posjećuju Sjedinjene Države, Kinu i Europu.

Izvještaj O trendovima u svjetskom turizmu prvi put je objavljen 2016. godine, a svrha mu je predviđanje globalnih trendova i analiza svjetske turističke industrije.

>>Promet zagrebačkih ugostitelja u prosincu za 30 mil. kn veći nego 2018.