Plan: tisuću milijardi eura za “zelene” investicije

Plan ulaganja za održivu Europu, plan je ulaganja za europski Zeleni plan kojim će se mobilizirati javna ulaganja i pomoći u privlačenju privatnih sredstava putem financijskih instrumenata EU-a

120
Zeleni plan

Europska unija odlučna je u namjeri da do 2050. postane prvi klimatski neutralan blok u svijetu, što se može postići samo znatnim ulaganjima EU-a, nacionalnog javnog sektora i privatnog sektora.

Jučer predstavljeni Plan ulaganja za održivu Europu, plan je ulaganja za europski Zeleni plan kojim će se mobilizirati javna ulaganja i pomoći u privlačenju privatnih sredstava putem financijskih instrumenata EU-a, osobito programa InvestEU, pa bi ukupna ulaganja iznosila najmanje bilijun eura.

Iako će sve države članice, regije i sektori morati doprinijeti tranziciji, nekima će to biti teže. Pojedine će regije biti posebno pogođene te će prolaziti duboku gospodarsku i socijalnu preobrazbu. Mehanizmom za pravednu tranziciju pružat će se prilagođena financijska i praktična potpora za pomoć radnicima i generiranje potrebnih ulaganja u ta područja.

Europski zeleni plan naša je vizija klimatski neutralne Europe do 2050., a u središtu su tog plana ljudi. Pred nama je preobrazba neviđenih razmjera, koja će uspjeti samo ako bude pravedna i ako u njoj budu sudjelovali svi. Pomoći ćemo našim građanima i regijama kojima će ta preobrazba biti teža kako nitko ne bi bio zapostavljen”, poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. “Zeleni plan podrazumijeva velike potrebe za ulaganjima, a mi ćemo ih pretvoriti u prilike za ulaganja. Predstavljeni plan, kojim će se mobilizirati najmanje bilijun eura, pokazat će nam smjer i pokrenuti val zelenih ulaganja.”

Europski Zeleni plan

Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan, rekao je kako će tranzicija prema klimatskoj neutralnosti povećati dobrobit svih građana, ali i europsku konkurentnost.

“Tranzicija će biti zahtjevnija za građane, sektore i regije koji se više oslanjaju na fosilna goriva. Upravo je njima namijenjena potpora iz mehanizma za pravednu tranziciju kojim će se poticati ulaganja te iz kojeg će se izdvajati financijska i praktična potpora u vrijednosti od najmanje 100 milijardi eura. Tako poručujemo da ćemo biti solidarni i pravedni”, dodao je Timmermans.

“Za tranziciju Europe prema klimatski neutralnom gospodarstvu potrebni su nam politička obveza i velika ulaganja. Zeleni plan potvrda je naše predane borbe protiv klimatskih promjena, a sad ga podupiremo planom financiranja. Prvo, sredstvima iz proračuna EU-a privući ćemo privatna sredstva za zelene projekte u cijeloj Europi te poduprijeti regije i građane koje će tranzicija najviše pogoditi. Drugo, odgovarajućim regulatornim poticajima povećat ćemo zelena ulaganja”, rekao je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Komisije zadužen za gospodarstvo u interesu građana.

“Zaključno, javnim tijelima i sudionicima na tržištu pomoći ćemo da prepoznaju i razviju takve projekte. Europska unija nije izgrađena preko noći, a to se neće dogoditi ni sa zelenom Europom. Način na koji ulažemo mora se temeljiti na održivosti, što znači da moramo promijeniti i način na koji razmišljamo. Poduzimamo korak u pravom smjeru”, dodao je Dombrovskis.

Više o financiranju zelene tranzicije možete pročitati ovdje.