U Zagrebu turisti prosječno potroše 200 eura dnevno, u Hrvatskoj 97 eura

Prema posljednjim istraživanjima za 2019. potrošnja je narasla na 97 eura po osobi dnevno, odnosno za oko 20 posto. U hotelimaje prosječna potrošnja dosegnula 144 eura, u privatnom smještaju 94 eura, a u kampovima oko 62 eura po osobi

178
prihodi od stranih turista
Prosječna potrošnja po osoobi u hotelima dosegnula je 144 eura

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), prihodi od stranih turista u prvih devet mjeseci 2019. iznosili su 9,45 milijardi eura. To je 769 milijuna eura odnosno 8,9 posto više u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine kada je prihodovano 8,68 milijardi eura. Turistički pokazatelji za prosinac također su u plusu, noćenja je 3,5 posto više nego prethodne godine.

“Govorio sam u srpnju da nema mjesta strahu, da ne treba spuštati cijene. Imali smo dobre podatke, pratili smo što se dešava. Turistički djelatnici su znali što će se događati i u kome smjeru ćemo ići tako da su rezultati očekivani. Završili smo godinu s pet posto turista više i s 2-3 posto više noćenja. To je ono što smo planirali”, rekao je ministar turizma Gari Cappelli gostujući u Temi dana HTV-a.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije prosječni turist je 2017. u Hrvatskoj trošio 79 eura dnevno, što je bilo oko 30 posto manje u usporedbi s ostalim mediteranskim zemljama.

“Za Hrvatsku je bitno da potrošnja turista raste. Prihodi su rasli oko 8-9 posto i prema posljednjim istraživanjima za 2019. potrošnja je narasla na 97 eura po osobi dnevno, odnosno za oko 20 posto. Najviše je narasla potrošnja u hotelima koji su došli na 144 eura. Privatni smještaj je na 94 eura potrošnje po osobi, a potrošnja u kampovima je na oko 62 eura po osobi. To su najsvježiji podaci”, rekao je Cappelli.

>>Cro kartica bi u prvoj godini trebala povećati promet za 800 mil. kn

“Turisti sve više troše i vidi se da nam dolaze turisti s prosječnom plaćom većom od 3500 eura i u dobi između 30 i 50 godina. To su podaci iz posljednjeg istraživanja koje smo prvi put proveli na razini cijele Hrvatske”, dodao je ministar.

Istraživanje je, između ostaloga, pokazalo da prosječna potrošnja po gostu u Zagrebu iznosi 200 eura, što je puno više nego obali. U Zagrebu gosti borave kraće, dva do tri dana, i puno više toga obiđu. Riječ je o drugačijoj vrsti gostiju u usporedbi s onima koji dolaze u (pri)obalna odredišta, rekao je Cappelli.

Nova strategija fokusirana na održivi turizam

U 2020. treba izraditi novu sedmogodišnju strategiju hrvatskog turizma koje će pratiti europski financijski okvir. Riječ je o nacionalnoj strategiji koja će biti fokusirana na održivi turizam, istaknuo je ministar.

>>Nikola Bašić: Hrvatskom je prostoru najveća prijetnja turistička potražnja

“U strategiji moramo definirati kako pratimo i mjerimo održivost, a s druge strano moramo pratiti kvalitetu turističkog proizvoda koji nudimo na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. To su osnovni dokumenti na kojima će gradovi i županije morati raditi”, poručio je ministar Capelli.

Dodao je kako je lokalna samouprave zadužena za prostorno planiranje, a to je usko vezano s održivim razvojem. “Moj prijedlog kolegama u drugim ministarstvima koji o tome odlučuju je da se ograniči ili privremeno obustavi gradnja novih hotela, kampova ili apartmana u područjima gdje ne postoji zadovoljavajuća infrastruktura – kanalizacija, parking, ceste… Gradonačelnik može predložiti gradskom vijeću da se u određenom području, privremeno, na nekoliko mjeseci ili godinu dana, ne može izdavati dozvola za obavljanje takvih djelatnosti dok se problem ne riješi”, objasnio je ministar.