Dunav, dvorci, hrana, vino, tradicija – turistički aduti Srijema i Slavonije

Na istoku Hrvatske sezona traje čitavu godinu, a dio bogate turističke ponude su obiteljska poljoprivredna i seljačka turistička gospodarstva

169
Vukovarsko-srijemska županija
Vukovarsko-srijemska županija predstavila je u zagrebačkoj Vinoteci Bornstein svoju turističku ponudu

Vukovarsko-srijemska županija predstavila je u srijedu u zagrebačkoj Vinoteci Bornstein svoje turističke adute. Da je kontinentalni turizam apsolutni hit, potvrđuje sve više gostiju koji posjećuju Srijem i Slavoniju. Samo u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje 2016. zabilježen je porast noćenja od 127 posto.

“Dunav, dvorci, hrana, vino, tradicija i manifestacije okosnica su ponude Srijema i Slavonije. Unazad nekoliko godina značajno je podignuta razina kvalitete i raznolikost sadržaja među kojima svatko može pronaći nešto u čemu će uživati. Nakon što posjetite ovaj dio Hrvatske, dobit ćete posve novu dimenziju našeg kraja“, kazala je prilkom predstavljanja bogate turističke ponude Srijema i Slavonije Rujana Bušić Srpak, direktorica županijske Turističke zajednice.

Snašini kućari

Na istoku Hrvatske sezona traje čitavu godinu, a dio bogate turističke ponude su obiteljska poljoprivredna i seljačka turistička gospodarstva. Jedno takvo je i etno kuća koju je prije nekoliko godina otvorila Marica Jovanovac. Snašini kućari u Gradištu odraz su tradicije, običaja i nadaleko poznate gostoljubivosti ovoga kraja. Posjetitelji iz čitavog svijeta dolaze u Gradište uživati u najboljem od Slavonije.

Martin Božanović u Zagreb je došao u dvostrukoj ulozi, kao predstavnik Turističke zajednice Općine Nijemci i kao kapetan riječnog katamarana Sveta Katarina koji plovi Bosutom i Spačvom.

“Legenda kaže da su stari Rimljani za Bosut govorili kako u svom carstvu imaju rijeku koja do podne teče u jednom, a poslije podne u drugom smjeru. Uistinu, Bosut ponekad tako mirno teče da se i najmanjim vjetrom voda pokrene u smjeru kojim puše. Ljubitelji prirode u to se mogu uvjeriti posjete li Nijemce u zapadnom Srijemu, okružene poljima i šumama“, rekao je Martin Božanović.

Tradicijska gastronomija i običaji

Istaknuo je kako će gosti osim bogate tradicijske gastronomije i običaja u Nijemcima najbolje osjetiti neraskidivu vezu čovjeka i prirode. Tu se možete opustiti u osami loveći šarana, štuku ili neku od dvadesetak vrsta riba koje obitavaju u rijekama, a posjetite li izletište Sopotac, s njegove promatračnice uživat ćete u pogledu na prirodu i u bogatom ptičjem svijetu.

Ovaj je Srijemac Zagrepčanima predstavio i hvaljenu slavonsku i srijemsku kuhinju te specijalitete pred kojima redovito pokleknu i najjači karakteri. Doći u Srijem i Slavoniju, a ne kušati kulen, kulenovu seku ili kobasice, gotovo je ravno grijehu. Ponudit će vas i jelima iz kotlića začinjenim domaćom mljevenom paprikom, poput fiš paprikaša ili čobanca…

Domaćini pozivaju da obavezno probate smuđa i šarana, sarmu. A nakon što probate piletinu, junetinu i svinjetinu, činit će vam se da nigdje nisu tako fine. Nećete odoljeti niti šokačkim ili srijemskim palačinkama, tačcima, masnici s orasima, orahnjači, makovnjači… Prije svakog jela nazdravlja se čokanjčićem mirisne šljivovice, a bogatu kuhinju prate vrhunska vina od kojih su najpoznatija ona iz srijemskog vinogorja. Ondje je i najnagrađivaniji vinski podrum u Hrvatskoj.

U dijelu poznate eno-gastro ponude uživalo se u srijedu i u Bornsteinu.

Foto galerija:

Predstavljanje turističke ponude Srijema i Slavonije u Zagrebu