Zagrebačka zračna luka

Prošla godina bila je treća za redom u kojoj je zagrebačka zračna luka ostvarila rast prometa. Promet je povećan za sedam posto,a ukupno povećanje prometa u posljednje tri godine premašuje 20 posto, navodi se u priopćenju Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) povodom završetka poslovne 2016. godine.

Sredinom lipnja prošle godine iz Zagreba je na prekooceanskoj liniji za Toronto počela letjeti zrakoplovna kompanija Air Transat. Zagreb je tako postao jedini grad u ovom dijelu Europe koji je izravno povezan s najvećim kanadskim gradom.

Nakon četiri godine u zagrebačku zračnu luku vratio se lani Czech Airlines, koji ponovo redovito leti na liniji između Praga i Zagreba, a u priopćenju se navodi kako „veseli činjenica što Czech Airlines i Air Transat za 2017. za Zagreb planiraju dvostruko veći broj rotacija na navedenim linijama“.

Nacionalna kompanija Croatia Airlines, najznačajniji poslovni partner MZLZ-a, tijekom prošle godine uspostavila je čak četiri nove sezonske linije: za Milano, Prag, St. Petersburg i Lisabon. Time je broj odredišta povezanih sa Zagrebom tijekom ljetnog reda letenja povećan na 41.

Zračna luka Franjo Tuđman, ističu u kompaniji MZLZ koja njome upravlja, u proteklim godinama uspješno se pozicionirala kao zračna luka iz koje, uz domaćeg prijevoznika Croatia Airlines, prometuju najveće i najprestižnije europske zrakoplovne kompanije.

Naime, kompanije poput KLM-a, British Airwaysa, Brusseles Airwaysa i Iberije minimalnu su prisutne u ovom dijelu Europe, a već godinama su kao redoviti prijevoznici prisutni u Zagrebu i pokazuju tendenciju daljnjeg rasta.

„S obzirom na trend rasta prometa, Međunarodna zračna luka Zagreb s optimizmom gleda na razdoblje nakon preseljenja na novi putnički terminal Franjo Tuđman, od ožujka ove godine. Bit će to ujedno i početak nove faze poslovanja, a za očekivati je da će novi putnički terminal pružiti znatno veće mogućnosti u povećanju kvalitete usluge, kako samim zrakoplovnim prijevoznicima tako i svim ostalim korisnicima, prvenstveno putnicima“, navodi se u priopćenju.

Podsjećaju i na podatke Turističke zajednice grada prema kojima je u razdoblju Adventa 2016. Zagreb posjetilo 40 posto više gostiju nego prethodne godine. U MZLZ-u zaključuju kako su „navedeni podaci ohrabrujući“ te da podupiru nastojanja kompanije da se zagrebačka zračna luka „nastavi uspješno pozicionirati u segmentu poslovnih i turističkih putnika, posebno onih sa Dalekog Istoka i Sjeverne Amerike, što će zasigurno rezultirati nastavkom rasta prometa i u 2017. godini“.