Valamar Riviera odgađa investicije zbog neizvjesne fiskalne politike

Valamar Riviera za za 2018. najavila je investicijski ciklus u podizanje kvalitete smještaja i razine usluga vrijedan 704 milijuna kuna

37
Valamar Riviera odgađa investicije
Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere

Najveća turistička kompanija u Hrvatskoj Valamar Riviera objavila je u utorak da odgađa investicije u smještajne objekte Pinia u Poreču i objekte planirane za 2018. zbog neizvjesne fiskalne politike za investitore u turizmu.

“Valamar Riviera odgađa ulaganje u Valamar Pinia Family Suites planirana za 2018. radi neizvjesne fiskalne politike za investitore u turizam te izazova u pripremi potrebne tehničke dokumentacije”, kaže se u priopćenju iz Valamara. Naglašavaju i da će konačnu odluku o investicijama za 2018. donijeti krajem studenog ove godine.

Prilikom objave polugodišnjih rezultata krajem srpnja predsjednik Uprave Valamar Riviere Željko Kukurin najavio je za 2018. investicijski ciklus vrijedan 704 milijuna kuna u podizanje kvalitete smještaja i razine usluga. Do 2020. planirane su investicije u vrijednosti dvije milijarde kuna.

Još u svibnju, prilikom otvaranja ljetovališta u Rapcu, Kukurin je rekao kako je “ovo izuzetan moment za ulaganja u hrvatskom turizmu zato što imamo pojačanu potražnju s jedne te vrlo niske kamatne stope s druge strane”. U nekoliko mjeseci okolnosti su se promijenile. Uglavnom zbog neizvjesnosti oko poreza na nekretnine te povećanja PDV-a.

Rast operativne dobiti u prvom polugodištu

Osim investicije u Valamar Pinia Family Suites u Poreču, Valamar Riviera za iduću godinu najavila je otvaranje prvog Kinderhotela u svom portfelju, Valamar Girandella Maro Resort 5*, i završetak projekta repozicioniranja Rapca u vodeću odmorišnu destinaciju za goste više platežne moći.

U 2018. namjeravali su nastaviti i s ulaganjima u kampove u Istri i na Krku, te u dodatne sadržaje hotela Valamar Argosy u Dubrovniku. Najavljeni su i brojni drugi projekti ulaganja u turističke objekte, sadržaje za goste i smještaj za sezonske zaposlenike.

U prvih šest mjeseci ove godine Valamar Riviera prihodovala je od prodaje 512 milijuna kuna, 22 posto više u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Ostvareno je 1,9 milijuna noćenja, ili 30 posto više, te rast prosječne dnevne cijene za 8 posto. Ukupni prihodi iznosili su 571 milijun kuna te je ostvaren rast operativne dobiti od 14 posto na iznos od 90 milijuna kuna.