U Prelogu će se kroz program POS-a graditi dvadesetak stanova

Kroz program POS-a će se u Prelogu graditi dvadesetak stanova, a investicija je vrijedna oko 12 milijuna kuna. Očekivana prosječna cijena stana iznosi oko 1300 eura po četvornom metru, ali točna cijena će se definirati kasnije

53
Prelog POS
Grad Prelog

U Prelogu je u ponedjeljak, 25. svibnja, potpisan ugovor između grada i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) o prijenosu vlasništva nad zemljištem na kojem će se graditi stanovi u okviru Programa društveno poticanje stanogradnje (POS).

Kroz program POS-a će se u Prelogu graditi dvadesetak stanova, a investicija je vrijedna oko 12 milijuna kuna. Očekivana prosječna cijena stana iznosi oko 1300 eura po četvornom metru, ali točna cijena će se definirati kasnije.

Društveno poticana stanogradnja je program kroz koji država financira gradnju stanova koje mlade obitelji mogu otkupiti uz obročnu otplatu pod povoljnijim uvjetima od tržišnih kada je riječ o kamatnim stopama i rokovima otplate, ili unajmiti uz mogućnost otkupa.

U okviru programa pokrenutog 2001. do sada su izgrađena 8322 stana u 257 zgrada širom Hrvatske, ukupna investicija iznosila je 4,3 milijarde kuna, rekao je direktor APN-a Dragan Hristov. Program je iz državnog proračuna financiran a 1,1 milijardom kuna.

U Prelogu je 2003. u okviru programa POS-a izgrađena zgrada s 18 stanova.

Nakon potpisa Ugovora o prijenosu vlasništva nad zemljištem slijedi izrada projektne dokumentacije, ishođenje građevinske dozvole te početak gradnje.

Grad Prelog je do sada osigurao zemljište za gradnju, organizirao prezentaciju programa gradnje, a nakon što je utvrđeno da postoji dovoljan interes za kupnju stanova, objavljen je javni natječaj te formirana Lista reda prvenstva za kupnju stana iz Programa POS-a.

Direktor APN-a Dragan Hristov istaknuo je da bi, ako sve bude u redu, stanovi mogli biti useljivi za osamnaest mjeseci.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar osvrnuo se i na program subvencioniranja stambenih kredita. Rekao je kako je on za nastavak programa u rujnu, ali da će o tome odlučivati novi ministar.

“U Zakonu piše da se ta mjera provodi do 2020. godine. Predložili smo izmjenu zakona kako bi se mjera imala neograničeno trajanje”, dodao je Štromar.