U Zagrebu otvorena prva ultrabrza punionica za električne automobile

Konzum u suradnji s Hrvatskim Telekomom kao tehnološkim partnerom nastavlja širiti mrežu e-punionica otvaranjem ultrabrze punionice u Super Konzumu u Sarajevskoj ulici u Zagrebu

88
ultrabrza punionica za električne automobile

Porast broja električnih vozila na prometnicama s očekivanim utrostručenjem broja do 2025. godine, fokus na smanjenje emisija štetnih plinova te prelazak na čišće oblike energije utječu i na otvaranje sve većeg broja e-punionica diljem Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj. Nakon što su u prosincu prošle godine otvorene brze punionice za električne automobile u okviru Super Konzuma u Delnicama i Karlovcu, Konzum u suradnji s Hrvatskim Telekomom kao tehnološkim partnerom nastavlja širiti mrežu e-punionica otvaranjem ultrabrze punionice u Super Konzumu u Sarajevskoj ulici u Zagrebu.

“S više od 250 mjesta za punjenje svih vrsta električnih vozila te s postavljenih više od 50 posto svih javno dostupnih, interoperabilnih e-punionica u Hrvatskoj, Hrvatski Telekom danas je predvodnik na području e-mobilnosti u Hrvatskoj i regiji te najpouzdaniji tehnološki partner u njihovoj implementaciji te pružanju digitalne usluge punjenja električnih vozila. Hrvatski Telekom putem ovog, ali i niza drugih tehnoloških rješenja, nastoji povezati sve u Hrvatskoj s prilikama koje im tehnologija pruža”, navodi se u priopćenju Konzuma.

“Konzum, kao vodeći maloprodajni lanac u Hrvatskoj, sudjelovanjem u projektu otvorenja e-punionice pokazuje usredotočenost na poticanje održivih praksi i doprinos inicijativama za zaštitu okoliša, uz istovremeno pružanje najbolje moguće usluge svojim kupcima.”, rekao je Ante Ćurić, direktor Sektora razvoja maloprodajne mreže u Konzumu, uz zahvalu Hrvatskom Telekomu kao partneru u projektu.

E-punionice omogućavaju nadopunu električne energije u baterijskim sustavima vozila koja za svoj pogon koriste isključivo električnu energiju ili je koriste djelomično. Razlikuju se prema vrsti struje koju isporučuju, snazi odnosno brzini punjenja koju mogu isporučiti te tipu priključka, pri čemu ultrabrze punionice tipa DC isporučuju istosmjernu struju za punjenje automobila te je time punjenje na njima brže.

>>Istraživanje potvrdilo: Hladnoća smanjuje doseg električnih vozila za 41%

Punjenje baterije za 5 do 10 minuta

Na lokaciji Super Konzuma u Delnicama i Karlovcu instalirane su brze punionice tipa DC snage 50 kW na kojima je bateriju vozila moguće napuniti za oko 30 do 45 min, dok punionica u Sarajevskoj ulici u Zagrebu, snage 160 kW, to omogućava za svega 5 do 15 minuta.

Ultrabrza punionica postavljena je u sklopu projekta “Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi“, koji je sufinanciran u okviru EU programa Connecting Europe Facility (Instrument za povezivanje Europe), a svrha mu je osigurati vrhunsku uslugu punjenja kako za domaće korisnike električnih vozila, tako i turiste koji na odmor u Hrvatsku dolaze upravo električnim vozilima.

>>HT: Predložena dividenda od 8 kuna po dionici

Korisnicima e-punionica u sklopu Super Konzuma na raspolaganju je aplikacija Hrvatskog Telekoma s popisom svih lokacija punionica u njihovoj mreži, a sve punionice Hrvatskog Telekoma dio su HUBJECT i GIREVE eRoaming platformi čime je i korisnicima iz drugih zemalja omogućeno njihovo korištenje. Plaćanje je moguće RFID karticama koje se mogu kupiti u T-Centrima te mobilnom aplikacijom PlugSurfing. Do 1. lipnja 2020. punjenje u Sarajevskoj ulici bit će za sve korisnike besplatno.