U Rafineriji Rijeka gradi se pogon za obradu teških ostataka nafte

Ovo ulaganje će Ini omogućiti povećanje rafinerijskih kapaciteta na području rafinerije Rijeka u vrijednosti od 13 posto, a isto tako dobivanje visoko vrijednog dizela kojim će se nadomjestiti uvoz, rekao je ministar Ćorić

23

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave Ine Sandor Fasimon sa suradnicima obišli su Rafineriju Rijeka. Povod je ulaganje oko 4 milijarde kuna u podizanje konkurentnosti rafinerija te gradnja pogona za obradu teških ostataka nafte.

“Ovo ulaganje Ine u razdoblju 2020-2023. godina, koje, s obzirom na činjenicu da je Ina u pripremu ovog objekta, a isto tako i u izgradnju propan-propilenskog objekta, uložila 900 milijuna kuna, svojom vrijednošću će dostići gotovo 5 milijardi kuna. Dakle, riječ je o najvećem ulaganju u neko industrijsko postrojenje u proteklih 30 godina”, rekao je ministar Ćorić.

Ina je krajem 2019. donijela odluku o ulaganju u postrojenje za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka vrijednom četiri milijarde kuna. Njegovo puštanje u rad tada je bilo najavljeno za 2023. godinu.

“Ovo ulaganje će Ini s jedne strane omogućiti povećanje rafinerijskih kapaciteta na području rafinerije Rijeka u vrijednosti od 13 posto, a isto tako dobivanje visoko vrijednog dizela kojim će se nadomjestiti uvoz koji, na žalost, u ovom trenutku pokriva hrvatsko tržište”, rekao je Ćorić.

“U konačnici”, dodao je ministar, “otvorit će se mogućnost da rafinerijsko postrojenje u Rijeci povećanjem kapaciteta dodatno doprinese profitabilnosti kompanije.”