Od utorka zbog radova otežan promet na autocesti A3

Radovi će se izvoditi bez obustavljanja prometa, a zbog kompleksnosti radova i gustoće prometa na tom dijelu autoceste A3 za vrijeme trajanja radova promet će biti otežan, upozorava HAC te preporučuje da se koriste alternativni pravci

45
sanacija kolnika A3
Ilustracija Pixabay

U utorak, 2. travnja, započinje velika sanacija kolnika na autocesti A3 u smjeru Lipovca i zamjene odbojne ograde na oba kolnika na tri lokacije na dionici Nova Gradiška – Slavonski Brod zapad. Zbog kompleksnosti radova i gustoće prometa na tom dijelu autoceste A3 za vrijeme trajanja radova promet ovim dionicama bit će otežan, upozoravaju Hrvatske autoceste (HAC), a svim korisnicima, pogotovo onima koji svakodnevno koriste ovu dionicu, preporučuju da koriste alternativne pravce.

Radovi će se odvijati u više faza, a prva faza će obuhvatiti tri dionice duge 15 kilometara. Ukupno se pak planira sanirati 44 kilometara autoceste, navodi se u priopćenju HAC-a.

Radovi će se izvoditi bez obustavljanja prometa, ali uz prilagođenu regulaciju. Dio pripremnih radova je izveden, uključujući proširenje službenih prolaza te ojačanja kolnika u smjeru Zagreba kako bi se omogući sigurniji promet tim kolnikom u vrijeme trajanja radova na kolniku u smjeru Lipovca.

U utorak, prvog dana uspostave privremene regulacije, za promet će biti zatvorene preticajne trake u oba smjera, a promet će se odvijati voznim trakama. Sljedećih pet dana na kolniku u smjeru Zagreba postavljat će se betonska New Jersey ograda za razdvajanje smjerova kretanja vozila, a promet će se odvijati dvosmjerno kolnikom u smjeru Lipovca. U ponedjeljak, 8. travnja, dvosmjerni promet trebao bi se preusmjeriti na kolnik u smjeru Zagreba, kako bi počela kompletna sanacija kolnika u smjeru Lipovca.

Kako bi se spriječilo daljnje propadanje konstrukcije, sanacija na ovim dionicama obuhvaća potpunu zamjenu kolničke konstrukcije na voznoj, pretjecajnoj i zaustavnoj traci. Zamijenit će se i postojeća dotrajala elastična odbojna ograda. Radit će se svakog dana u tjednu, uključujući blagdane i praznike, za vrijeme dnevne vidljivosti. Uz povoljne vremenske uvjete, rok sanacije tih 15 kilometara je 60 dana.