Varaždinska Vindija u petak je u Brodskom Stupniku kraj Slavonskog Broda otvorila farmu purana vrijednu 4,9 milijuna eura, čime grupa Vindija započinje investicijski ciklus vrijedan 7,4 milijuna eura.
Na novoj farmi smješteno je osam peradnjaka ukupne proizvodne površine 11 tisuća četvornih metara, čime se postojeća proizvodnja povećava za 16 posto. Stroge mjere higijene i biozaštite na farmi provode se u svakoj fazi proizvodnje – od prihvata purića preko sanitarne obrade te kontrole internog mikrobiološkog i kemijskog laboratorija, a zdravstveni status peradi pod stalnim je nadzorom veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede.
“U turnusu je oko 56.000 purana, u jednom peradarniku oko sedam tisuća komada. S još četiri nova peradarnika proizvodnja će biti 2,26 tisuća kilograma”, rekao je generalni direktor Grupe Vindija Dragutin Drk.
Završetkom te investicije Vindon će moći pokriti sve trenutne potrebe hrvatskih potrošača za purećim mesom, rekao je Drk. “Ako gledamo potrošnju po glavi stanovnika, još imamo prostora uspoređujući se s drugim zemljama, ali je hrvatska potrošnja znatno viša u odnosu na susjedne zemlje.”
Dio proizvodnje plasirat će se u izvoz
Dio proizvodnje na bazi filea plasirat će se na tržišta Italije, Španjolske, Austrije, Njemačke. “Teško je bilo zamisliti da ćemo iz male gradske mljekare s dvadesetak zaposlenika izrasti u vodeću prehrambenu industriju u Hrvatskoj i pokretača regionalnog gospodarskog razvoja. Uspjeli smo to predanim radom, praćenjem trendova te stalnim ulaganjima i inovacijama u proizvodnji”, istaknuo je Drk te dodao da je ova investicija uvod u 60. obljetnicu postojanja Vindije.
Peradarstvo u Hrvatskoj ostvaruje 12,5 posto vrijednosti u ukupnoj stočarskoj proizvodnji. Ukupna proizvodnja mesa peradi u 2017. bila je dva posto veća u usporedbi s prethodnom godinom, iznosila je 84 tisuće tona, pri čemu je proizvodnja jednodnevnih purića za uzgoj povećana 6 posto.