Za proširenje Obale kneza Domagoja u Splitu 42,6 mil. kuna

Obnovljena i dograđena obala bit će duga 260 metara i široka 9,5 metara. Dogradnjom će se odvojiti operativni prostor za privez, ukrcaj i iskrcaj te opskrbu brodova od dijela namijenjenog za promet pješaka

60
proširenje Obale kneza Domagoja

U Splitu je potpisan ugovor o financiranju obnove i proširenja Obale kneza Domagoja vrijedan 42,6 milijuna kuna. Proširit će se postojeća operativna obala i pješačka površina, Radovi bi mogli početi za dvadesetak dana, a završiti bi trebali za devet mjeseci.

Obala je izgrađena prije 150 godina nasipavanjem viška materijala prilikom iskopa usjeka za željezničku prugu i od tada nije bilo značajnijih ulaganja. Prostor je danas prvenstveno namijenjen brzobrodskim linijama, odnosno katamaranskom prometu. Planirano proširenje Obale kneza Domagoja za 5,5 metara prema moru od velike je važnosti za brzobrodski promet koji je u posljednjih nekoliko godina porastao za 60 posto.

Obnovljena i dograđena obala bit će duga 260 metara i široka 9,5 metara. Dogradnjom će se odvojiti operativni prostor za privez, ukrcaj i iskrcaj te opskrbu brodova od dijela namijenjenog za promet pješaka. Zelenim pojasom će se odvojiti dio operativne površine kojom se služe automobili i kamioni za ukrcaj na trajekte.

Obala će popločena kamenom te opremljena komunalnom opremom, rasvjetom, opskrbnim ormarićima za brodove. Olakšat će se i pristup osobama s invaliditetom.

Obnova u dvije faze

Na natječaj za izvođača građevinskih radova stigle su dvije ponude, a odabrana je zajednica ponuditelja u kojoj su Pomgrad inženjering i Građevno Zec koji su ponudili da će radove izvesti za 30,6 milijuna kuna. Projekt obnove i dogradnje Obale kneza Domagoja izradila je tvrtka Obala d.o.o.

Obnova će se provesti u dvije faze. U prvoj će se urediti prostor od obale Lazareta do gata Svetog Petra, a u drugoj od gata Svetog Petra do gata Svetog Duje.

Splitska luka je najveća hrvatska putnička luka i 22. putnička luka u Europskoj uniji. Lani je kroz nju prošlo 5,6 milijuna putnika i 830 tisuća vozila. U prosjeku je porast prometa godišnje oko pet posto.

Renesansa na hrvatskoj obali

Uređenje splitske Obale kneza Domagoja dio je projekta Renesansa na hrvatskoj obali u okviru kojeg je u obnovu i izgradnju luka i riva na hrvatskoj obali uloženo više od milijardu kuna.

“To je četvrti europski projekt koji provodimo u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Njihova je vrijednost premašuje 200 milijuna kuna. Projekti se s 85 posto financiraju iz europskih sredstava, a 15 posto financira Ministarstvo mora prometa i infrastrukture, tako da je financiranje u potpunosti osigurano”, rekao je prilikom potpisivanja ugovora ministar Oleg Butković.

>>Urbana revitalizacija Splita po uzoru na Barcelonu i Kopenhagen