Za sanaciju jame Sovjak 390 milijuna kuna

Sanacija jame Sovjak u općini Viškovo jedan je najvažnijih, najsloženijih i financijskih najzahtjevnijih projekata u području zaštite okoliša u Hrvatskoj. U jamu je bačeno oko 250 kubičnih metara razunog otpada, prvenstveno katrana i ulja

90
jama Sovjak
Radovi će se izvoditi u neposrednoj blizini kuća [Izvor: Tehnoeko.com.hr]

U Općini Viškovo predstavljen je projekt sanacije jame Sovjak. To je trenutačno jedan od najvažnijih, najsloženijih  i financijskih najzahtjevnijih projekata u području zaštite okoliša u Hrvatskoj. Ukupna vrijednost sanacije iznosi oko 390 milijuna kuna: 80 posto potrebnih sredstava bit će osigurano iz fondova Europske unije, a 15 posto će osigurati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sada predstoji godina dana izrade glavnog projekta i ishodovanje dviju građevinskih dozvola. Početak radova očekuje se do kraja 2022. godine, a završetak sanacije u drugoj polovici 2026. godine.

Sanaciju jame Sovjak izvest će zajednica ponuditelja u kojoj su varaždinska tvrtka GK Grupa, d.o.o., slovenski EKOMO d.o.o te IVICOM Consulting iz Zagreba.”Da bismo ispunili sve uvjete natječaja morali smo se pojačati”, istaknuo je predstavnik izvođača radova, predsjednik uprave GK Grupe Robert Gotić. Riječ je o suradnji sa Znanstvenim institutom Balsa iz Beča.

Zdravlje i sigurnost lokalnog stanovništva su primarni

Između tri predložena rješenja za sanaciju jame Sovjak izabrano je ono najprihvatljivije lokalnoj zajednici. Naime, radovi će se izvoditi u neposrednoj blizini kuća, a načelnica Općine Viškovo Sanja Udović naglasila je kako će se za vrijeme radova voditi računa o zdravlju i sigurnosti lokalnog stanovništva.

Riječ je o krškoj vrtači dubokoj tridesetak metara i promjera oko devedeset metara u koju se otpad bacao bez ikakvog reda od pedesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća.

Procjenjuje se da je u jamu bačeno oko 250 tisuća kubnih metara raznog otpada: oko 110 tisuća kubika kiselog mulja iz rafinerije nafte, acetilenskog mulja iz brodogradilišta, otpadnog katrana iz koksare, otpadnih ulja iz brodogradilišta i drugog otpada.

“Okolne tvrtke koje su tada dobro radili vjerojatno nisu imale kuda s tim otpadom i on je završavao u jami Sovjek”, rekla je Maja Feketić, načelnica Sektora za EU fondove u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Dodala je kako je prema posljednjim podacima iz 2014.u jami bilo oko 150 tisuća kubika otpada. “Količina se smanjila usred kemijskih reakcija i drugih faktora”, objasnila je.

Otpad će se spaliti u inozemstvu

Maja Feketić predstavila je i sam projekt sanacije: “Nakon pripreme, u prvoj fazi bit će uklonjen kruti otpad s vrha jame: bačve, stare pontonske konstrukcije, ali i novoubačeni električni i elektronički otpad. U drugoj fazi bit će uklonjen plutajući sloj ugljikovodika. Zatim će se vaditi meki katran pomoću dizalice, a cijelo vrijeme čišćenja uklanjat će se i otpadne vode”.

Planirano je da se otpad odveze na spaljivanje u inozemstvo. Tvrdi katran ostat će na dnu jame, a jama će biti ispunjena inertnim materijalom, drenažnim i rekultivirajućim slojem te će biti postavljen obodni kanal. Jama će se zazeleniti i postati jedno lijepo zeleno brdo.

Najavila je da će se postaviti automatske mjerne postaje za praćenje plinova i drugih parametara, a svi rezultati će biti prikazivani na dva ekrana na glavnim cestama u Općini Viškovo. Najavljena je i izrada internestke stranice sa svim podacima.

“Sanacijom jame Sovjak riješit će se veliki ekološki problem. Uklonit će se negativni utjecaji odloženog otpada na okoliš te će se formirati nova zelena površina koja će ostati u valsništvu Općine Viškovo”, rekao je  državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat.