Zaba u prošloj godini s 1,7 mlrd kuna neto dobiti

Neto krediti komitentima iznosili su 65,6 milijardi kuna, što je za četiri milijarde kuna ili 5,8 posto manje nego godinu prije

67
Zagrebačka banka_Miljenko Živaljić
Predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić

Zagrebačka banka završila je prošlu godinu s više od 1,7 milijardi kuna neto dobiti, nakon pola milijarde kuna gubitka ostvarenog u 2015. godini, pokazuje nerevidirano izvješće objavljeno u ponedjeljak.

Poslovni prihodi banke u prošloj su godini iznosili 4,67 milijardi kuna što je 21,7 posto više nego godinu ranije, zbog nižih troškova financiranja te porasta neto dobiti od trgovanja i ostalih prihoda.  Pritom je neto prihod od kamata dosegao 2,7 milijardi kuna, što je 93 milijuna kuna ili 3,5 posto više u odnosu na 2015. godinu. Rezultat je to stabilnog prosječnog volumena kredita tijekom godine i nižih troškova financiranja, kažu u Zagrebačkoj banci.

Pad neto kredita

Prema podacima iz financijskog izvješća, neto krediti komitentima iznosili su 65,6 milijardi kuna, što je za četiri milijarde kuna ili 5,8 posto manje nego godinu prije. Na to je smanjenje, kako objašnjavaju iz Zabe, najvećim dijelom utjecala otplata kredita javnog sektora te konverzija kredita uz valutnu klauzulu u švicarskim francima.

Neto prihod od provizija i naknada je, pak, rastao za 42 milijuna kuna ili 4,4 posto, na 987 milijuna kuna, uslijed porasta naknada za platni promet te naknada od upravljanja imovinom, brokerskih i konzultantskih usluga, navodi se u izvješću.

Depoziti komitenata povećani su za gotovo 4,8 milijardi kuna ili 6,7 posto i krajem prošle godine iznosili su 76,3 milijarde kuna. Troškovi poslovanja Zagrebačke banke smanjeni za 79 milijuna kuna ili 4,3 posto, na nešto ispod 1,8 milijardi kuna, ponajviše zbog unapređenja poslovnih procesa. Na razini grupe, koja uz Zagrebačku banku obuhvaća još 19 tvrtki i banaka u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, neto dobit za 2016. iznosi 1,68 milijardi kuna.