Zagreb dobio pametne spremnike za odlaganje otpada

U spremnike je ugrađena preša koja smanjuje obujam otpada do sedam puta, a kada popunjenost spremnika dosegne 80 posto, sustav poziva najbližu kamion Čistoće da isprazni spremnik

90
pamatni zeleni otok

U središtu Zagreba predstavljen je pametni zeleni otok. Spremnici za staklo, plastiku i papir nalaze se pod zemljom s mehaničkom prešom za otpad. Kad su spremnici puni, senzori to dojavljaju sustavu koji usmjerava najbliže vozilo Čistoće da ih isprazni.

Također, vratašca na spremniku se otvaraju pomoću senzora koji registrira da osoba stoji ispred spremnika.

Prvi pametni zeleni otok nalazi se na početku pješačke zone, na Europskom trgu, odnosno na križanju Palmotićeve i Vlaške.

“Zahvaljujući prešanju volumen otpada smanjuje se šest do sedam puta. Kada je popunjenost spremnika oko 80 posto, sustav šalje upozorenje putem aplikacije i u roku dva do tri sata spremnik se prazni”, objasnio je Jure Leko, direktor Čistoće. Dodao je kako bi sustav dojave trebao optimizirati potrebu za radnom snagom i mehanizacijom jer više neće biti pražnjenja polupraznih kontejnera.

“Kad postavimo ove spremnike, praznit ćemo ih jednom dnevno. Planiramo ih postaviti na sva okretišta tramvaja”, rekao je Leko.

Aleksandar Ivanović, predstavnik proizvođača spremnika, rekao je kako se spremnici mogu nadograditi IoT funkcionalnostima kao što su mjerenje kvalitete zraka ili buke, wi-fi, pa i punjačima za mobitele, ali da je to predviđen o u nekoj drugoj fazi.

Cijena sustava s ovakva tri pametna spremnika je oko 5000 eura.

Odvoz papira i plastike i dalje svaka dva tjedna

Direktor Čistoće Jure Leko rekao je također prilikom predstavljanja inteligentnih spremnika da će se papir i plastično-metalna ambalaža iz kućanstava odvoziti i dalje naizmjence jednom u dva tjedna, a ne svakog tjedna kako što je bilo prije proglašenja epidemije.

“Kada samo jedan vozač nedostaje, imamo puno prekovremenih što stvara velike troškove za cijeli sustav, Zato smo prešli na sustav plavih i žutih tjedana koji se primjenjuje u cijeloj Europi”, objasnio je Leko te najavio promjenu spremnika za papir i plastiku za kućanstva. Novi spremnici bi trebali biti veći pa građani plastiku i metalnu ambalažu više neće morati iznositi (samo) u vrećama.