Zagreb odgađa novi sustav odvoza miješanog komunalnog otpada

Nekoliko problema još uvijek nije riješeno, od nadzora spremnika te izgradnje boksova podzemnih spremnika i boksova za spremnike, a sada se javio i novi problem s distribucijom vrećica za kućanstva

212
pravilno razvrstavanje otpada

Novi model prikupljanja miješanog komunalnog i naplate ove usluge u Zagrebu ipak neće biti uveden od 1. srpnja kako je bilo planirano. Nekoliko problema još uvijek nije riješeno, od nadzora spremnika te izgradnje boksova podzemnih spremnika i boksova za spremnike, a sada se javio i novi problem s distribucijom vrećica za kućanstva, javlja HRT.

“Moguće je da 1. srpnja nije sve spremno i u tom slučaju, ako se i odgodi, riječ je o nekoj manjoj odgodi mjesec ili dva maksimalno. Nismo o tome još donijeli odluku”, rekla je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Zagreba.

U sindikatima Čistoće tvrde da im prijeti bankrot budu li se vrećice prodavale u trgovačkim centrima.

“Naravno oni žele maržu, oni će naplatiti skladišni prostor, oni će naplatiti policu, to će onda biti velika cijena za vrećice, a tu će Čistoća sigurno gubiti prihod”, tvrdi Zdravko Stoilković, glavni sindikalni povjerenik SSKH – Čistoća Zagreb.

>>Davor Vić: Vrećica je korektiv za poluprazne kante i odsutne stanare

Odvajanje otpada poskupljuje sustav

Maloprodajni lanci vole isticati svoju predanost kružnom gospodarstvu i zaštiti okoliša, ali čini se da nisu spremni odustati od tržišnog gospodarstva kada je riječ o maržama i naplati svojih polica čak ni kada je riječ o vrećicama koje bi trebale doprinijeti kvalitetnijem sustavu gospodarenja otpadom.

“Vjerujem da će neki trgovački lanac imati jedan ugovor, a neki drugi će postići neku drugu cijenu jer je to naprosto tržište”, rekao je HRT Renato Petek, zastupnik u skupštini Grada Zagreba koji je izabran na listi SDP-a.

Čini se da bi i oporba, i radnici Čistoće, pa i veliki dio građana, bili najsretniji kad bismo se vratili na sustav u kojem se sav otpad, bez obzira je li riječ o plastici, papiru, metalu ili biootpadu, odlagao u istu vrećicu. Jer taj je sustav najjeftiniji. Svako odvajanje otpada neminovno poskupljuje sustav, ali doprinosi očuvanju okoliša. Pitanje je koliko to doista želimo ili nam je bitna samo cijena.