Zašto su glazbene čestitke noćna mora za reciklažere

Proizvodi s elektronikom poput glazbenih čestitki posebno su nezgodni za reciklažu. Oni ne sadrže samo toksični elektronički otpad, nego i litij-ionske baterije koje mogu eksplodirati u uređaju za reciklažu i izazvati požar

76
recikliranje

Vesele glazbene čestitke prava su noćna mora za sve one koji se bave recikliranjem otpada. Izgledaju poput obične kartonske čestitke, no u unutrašnjosti prožete su jeftinom   elektronikom i toksičnim baterijama.

Takve čestitke samo su jedan primjer trenda miješanja različitih materijala kako bi se kreirali novi proizvodi i ambalaža, što znatno otežava uporabu proizvoda za višekratnu upotrebu. Proizvođači bi, upozoravaju stručnjaci, trebali razmišljati o tome da njihovi proizvodi budu izrađeni od materijala koji se mogu reciklirati.

Odbačena plastika za jednokratnu upotrebu veliki je ekološki problem jer završava u trbusima riba i ptica, preplavila je plaže, a mikroplastika je otkrivena i u kišnici. Proizvodi od plastike dizajnirani su da se koriste nekoliko minuta, a potrebna su desetljeća pa i stoljeća da se razgrade.

>>Rimski metro omogućio razmjenu rabljenih plastičnih boca za karte

Studije su pokazale da širenje plastike za jednokratnu upotrebu ubrzava klimatske promjene kroz emisiju stakleničkih plinova u svakoj fazi njezinog životnog ciklusa. Iako su ekološke skupine koje se bore za smanjenje upotrebe jednokratne plastike postale vidljivije, naftna industrija mnogo ulaže u proizvodnju plastike – očekuje se da će vrijednost industrije do 2030. porasti 40 posto. Proizvodnju će poticati i jeftini plin iz škriljaca koji dolazi iz američkog fracking booma.

Naftno-kemijska industrija već je uložila 200 milijardi dolara u izgradnju novih postrojenja za krekiranje koje odvajaju etan od plina za proizvodnju etilena potrebnog za izradu plastike. Planirano je još 100 milijardi dolara investicija.

Industrija često odgovara kako je recikliranje rješenje za nove vrste plastike. Ipak, samo mali dio plastičnih proizvoda završava u reciklaži. Problem se pogoršao nakon što je Kina 2018. zabranila uvoz plastike. Druge zemlje su tako prisiljene povećati količine plastike koju recikliraju.

Hibridna pakiranja uglavnom završavaju u smeću

No, hibridna pakiranja u kojima se miješaju materijali poput folije, papira i ponekad razne vrste plastike uglavnom završavaju u smeću. Primjer su obuća i odjeća s ugrađenom elektronikom, plastične ambalažne vrećice, te boce i limenke koje bi se mogle reciklirati, ali su omotane plastičnim etiketama, kao što je većina pet ambalaže za mlijeko i mliječne proizvode u Hrvatskoj.

Proizvodi s elektronikom poput glazbenih čestitki posebno su nezgodne za reciklažu. Oni ne sadrže samo toksični elektronički otpad, nego i litij-ionske baterije koje mogu eksplodirati u uređaju za reciklažu i izazvati požar.

Druga velika prijetnja su plastične vrećice koje se sve više koriste za pakiranje jer su fleksibilne te omogućuju efikasnije pakiranje, smanjuju troškove otpreme i povećavaju rok trajanja hrane. No, izrađene su od niza tankih slojeva plastike različitih vrsta i boja, a ponekad su premazane folijom i voskom. Stručnjaci kažu da ih je gotovo nemoguće reciklirati. Završavaju u morima, a razgrađuju se godinama.

Tu su i plastični omoti – koji se ne mogu reciklirati – oko boca i limenki koje se mogu reciklirati. Slično je i sa sredstvima za čišćenje koja su većinom pakirana u polietilenske boce koje se mogu reciklirati. Ali prvo treba ukloniti prskalicu koja je izrađene od različitih vrsta plastike i ne može se reciklirati, te plastični omot oko boce kojem je osnovna namjena da proizvod bude privlačniji.

Recikliranje je postalo prekomplicirano za potrošača

Sve to je većini potrošača prekomplicirano. Rješenje je da potraže prozirne boce, odabiru brendove posvećene recikliranju plastike ili da sami miješaju vlastita sredstva za čišćenje i ponovo koriste plastične boce.

Odabirom proizvoda koji se može reciklirati potrošači bi poslali i financijsku poruku proizvođačima. A tvrtke koje se bave reciklažom apeliraju na proizvođače da pojednostave svoje proizvode i olakšaju recikliranje.