U optjecaju je još uvijek čak 5,8 milijardi kuna

Novčanice se do kraja ove godine mogu mijenjati još posvuda, u svim bankama, Hrvatskoj pošti i Fini, a od iduće godine, bez vremenskog ograničenja, na šalterima HNB-a

43

Prema podacima HNB-a od 9. svibnja 2023., u optjecaju je još čak 5,8 milijardi kuna, odnosno u vrijednosti naše nove valute, 768 milijuna eura, piše u petak Večernji list.

Kada je o novčanicama riječ, uoči konverzije kuna u euro, procjena HNB-a je bila da postoji više od 500 milijuna komada novčanica kuna (oko 320 milijuna iz optjecaja, ostalo iz logističke i strateške pričuve) koje bi položene jedna na drugu formirale 50-kilometarski stup, dakle gotovo šest visina Mount Everesta.

S obzirom na popriličnu vrijednost još nepovučenih novčanica, jasno je da naši, ali i strani građani kod kuće još drže desetke milijuna novčanica kuna. Novčanice se do kraja ove godine mogu mijenjati još posvuda, u svim bankama, Hrvatskoj pošti i Fini, a od iduće godine, “do beskraja” na šalterima HNB-a.

Što se kovanica kuna tiče, do 10. svibnja 2023. povučeno je 688,7 milijuna komada kovanica kune, ukupne težine 4062 tone. Za razliku od novčanica, mogućnost zamjene kovanica ograničena je na tri godine od uvođenja eura.

Novčanice kuna, koje vrijede znatno više od kovanica, usporedo s povlačenjem iz optjecaja sukcesivno se uništavaju u sustavima za obradu novčanica koji imaju mogućnost njihova uništavanja i koji broje svaki izrezani primjerak. Deponiraju se u posebnom prostoru u trezorima HNB-a pa potom idu na rezanje, piše novinar Večernjeg lista Davor Ivanković.