Željeznička stanica u Milanu postat će Olimpijsko selo za ZOI 2026.

Olimpijsko selo od šest novih zgrada i dvije obnovljene i prilagođene povijesne građevine gradit će se na prostoru željezničkog kolodvora Porta Romana u Milanu, u sklopu većeg projekta Parco Romana u čijem je središtu velika zelena površina

74
Ilustracija bidućeg Olimpijskog sela Porta Romana

Arhitektonski studio Skidmore, Owings & Merrill (SOM) pobijedio je na natječaju za projektiranje olimpijskog sela za Zimske olimpijske igre koje će se održati u Milanu i Cortini 2026. godine.

Projekt izgradnje olimpijskog sela vodi tvrtka za razvoj i upravljanje nekretninama COIMA SGR s partnerima. Selo će se graditi na prostoru sadašnjeg željezničkog kolodvora Porta Romana u Milanu.

Olimpijsko selo, koje se sastoji od šest novih stambenih zgrada i dvije obnovljene i prilagođene povijesne građevine, dio je većeg projekta – Parco Romana – u čijem je središtu velika zelena površina.

Od 27 međunarodnih skupina koje su se natjecale za ugovor o Olimpijskim igrama, procijenjeno je da su Skidmore, Owings & Merrill najbolje zadovoljili postavljeni cilj da po završetku igara olimpijsko selo bude održiva urbana rezidencijalno-poslovna zajednica

“Umjesto da njegova svrha nestane nakon Olimpijskih igara, olimpijsko selo Porta Romana bit će živahno, samoodrživo okruženje izgrađeno na temeljima društvene jednakosti, ekološke predanosti, dobrobiti i uključivosti”, ističe Colin Koop, jedan od projektanata u tvrtki Skidmore, Owings & Merrill.

Selo će se činiti zgrade gotovo nulte energije, s pasivnim sustavom hlađenja i grijanja, solarnim pločama i vrtovima na krovu. To će omogućiti da 30 posto potrebne energije bude proizvedeno samostalno. Osim toga, više od 50 posto pitke vode crpit će se iz oborinskih voda. Očekuje se i smanjenje ugljičnog otiska za oko 40 posto kroz uštede pri zagrijavanju i hlađenju zgrada.

Impresivan interijer apartmana u olimpijskom selu

Struktura svih šest novih stambenih zgrada u selu bit će od drveta, dok će fasade biti izrađene od materijala s niskim udjelom ugljika.

U okviru razvojnog projekta obnovit će se dvije povijesne građevine, predviđen je i prostor za urbane farme na kojima će se proizvoditi hrana.

Nakon Olimpijskih igara u prostore u kojima će boraviti sportaši uselit će studenti, dok će se bivša kolodvorska zgrada koristiti za stanovanje.

“Olimpijsko selo 2026. bit će urbani laboratorij u potpunosti projektiran i izgrađen u skladu sa zahtjevima budućnosti, s prostorima, funkcijama i materijalima koji omogućuju prenamjenu prostora nakon odlaska sportaša, u skladu s nZEB (near zero energy building) standardima.

Dodao je da će se integriranim distriktom upravljati putem evolucijske digitalne platforme: “Projekt pokazuju našu predanost upravljanju okolišem i društvom (ESG) kroz COIMA ESG City Impact, prvi talijanski zatvoreni investicijski fond s mjerljivim ciljevima za održivu regeneraciju zemlje, koji će olimpijsko selo zadržati u svom portfelju nakon pretvaranja u studentski dom”.