Zoom u sekundarnoj ponudi dionica planira prikupiti 1,5 mlrd dolara

Vrijednost dionice u sekundarnoj ponudi bit će gotovo 10 puta veća od one u incijalnoj ponudi iz travnja 2018. godine. Očekuje se da će biti ponuđeno oko 4,4 milijuna novih dionica

41
zoom

Zoom je prošlog tjedna objavio da sekundarnom prodajom dionica planira prikupiti 1,5 milijardi američkih dolara, što znači da vrijednost dionice procjenjuje deset puta većom nego što je vrijedila prilikom izlaska na burzu 2019. godine.

Tvrtka za video komunikaciju, koja je jedan od najvećih dobitnika prelaska na rad na daljinu zbog pandemije koronavirusa, na temelju aktualne cijene dionice, procjenjuje da će cijena u sekundarnoj ponudi iznositi 337,71 dolar. Prilikom izlaska na burzu prije manje od dvije godine svaka dionica vrijedila je 36 dolara. Očekuje se da će biti ponuđeno oko 4,4 milijuna novih dionica.

Zoom želi iskoristiti pojačani interes investitora nakon što se vrijednost dionica u prošloj godini učetverostručila nakon što je glavni proizvod tvrtke ušao u gotovo svako domaćinstvo. Zoom je profitabilan, ali prodaja dionica će dodatno ojačati njegovu bilancu. Kompanija je u listopadu raspolagala gotovinom (i odgovarajućim ekvivalentima) od 730,5 milijuna dolara naprema 283,1 milijun dolara u siječnju.

Spremni za akvizicije

S tržišnom kapitalizacijom od gotovo 100 milijardi dolara, Zoom raspolaže kapitalom za značajne akvizicije. Uz postojeću gotovinu sekundarna prodaja osigurat će kapital za preuzimanje potencijalno zanimljivih meta. Zoom je najavio da prikupljeni novac planira usmjeriti u operativne troškove i kapitalne izdatke, ali da bi se “dio prihoda mogao iskoristiti za akvizicije ili strateška ulaganja u komplementarne tvrtke, proizvode, usluge ili tehnologije”.

Iako se procjena vrijednosti dionica deseterostruko povećala u usporedbi s vrijednosti dionica u IPO-u, Zoom je trenutno daleko ispod svojih rekordnih vrijednosti. Sredinom listopada vrijednost dionice dosegnula je 568,34 dolara, no nakon toga je pala za više od 41 posto. Tome su najviše pridonijela izvješća o učinkovitosti cjepiva protiv Covida-19.

Rast prihoda Zooma u svakom od posljednja dva tromjesečja premašio je 350 posto, a u posljednjem financijskom izvješću koje je objavljeno u studenom najavila je da u četvrtom kvartalu rast mogao biti blizu 330 posto.

Očekuje se da će se sredinom godine rast dramatično usporiti,jer se tvrtka mora nositi sa zaoštrenom konkurencijom i vjerojatnim povratkom zaposlenih u urede.

Dionice Zooma u petak su zaključile trgovanje po cijeni od 384,53 dolara, uz dnevni rast od 0,34 posto.

>>Kako postaviti virtualnu pozadinu u Zoomu

>>Je li Zoom siguran i trebaju li ga tvrtke zabraniti