Četiri savjeta kako dobiti više od kamere na mobilnom telefonu

S relativno ažuriranim operativnim sustavom možete koristiti glasovno aktiviranje foto sesija, snimati širokokutne (panoramske) fotografije, video različitih brzina reprodukcije i vizualno pretraživati internet

242
fotografije
[Photo by Sebastian Voortman from Pexels]

Čak i ako nemate najnoviji i najveći pametni telefon, alati koji vam mogu pomoći da snimite bolje fotografije pružaju mnogo više mogućnosti od onih koji se najčešće koriste, poput portreta i slabog osvjetljenja. S relativno ažuriranim operativnim sustavom možete koristiti glasovno aktiviranje foto sesija, snimati širokokutne (panoramske) fotografije, video različitih brzina reprodukcije i vizualno pretraživati internet.

Točan skup dostupnih funkcionalnosti ovisi o softveru fotoaparata koji koristite te hardveru vašeg telefona. Ovo je kratak pregled funkcionalnosti koje su vam dostupne kroz osnovne aplikacije kao što su Google Camera za Android i Apple Camera za iOS sustav na iPhonima.

Pomoć virtualnog asistenta

Virtualni asistent vašeg telefona može vam pomoći da snimite fotografiju. Na primjer, Google asistentu dovoljno je reći: “Ok, Google, take a picture” ili “OK, Google, take a selfie”, Google Camera će odmah iskočiti, početi odbrojavati i snimit će fotografiju. Google asistentu možete također reći da podijeli fotografije, započne snimanje videozapisa i da izvrši neke slične radnje. Google asistent dostupan je za Android i iOS.

Appleov virtualni asistent Siri također odgovara na niz vaših zahtjeva. Ako kažete “Hey, Siri, take a photo”, pokrenut će aplikaciju za snimanje, ali tipku za snimanje fotografije ćete ipak morati pritisnuti sami. Telefoni s operativnim sustavom iOS 12 ili novijim mogu koristiti Appleovu besplatnu aplikaciju Shortcuts za kreiranje procesa koje Siri može pokretati prema vašim uputama. Na primjer, otvaranje kamere i automatsko slanje fotografije elektroničkom poptom nakon snimanja.

Bixby, pomoćni softver ugrađen u mnoge Samsungove Galaxy telefone, također snima fotografije i videozapise po naredbi.

Snimanje panoramskih fotografija

Želite snimiti fotografiju koja je preširoka da bi stala na zaslon fotoaparata? Ne trebate dodatnu aplikaciju ili telefon sa širokokutnim objektivom. Samo trebate koristiti panoramski način rada fotoaparata, pri čemu snimate niz fotografija, a softver ih kombinira u jednu veliku sliku.

Otvorite aplikaciju Google Camera i prijeđite prstom ulijevo duž vodoravnog izbornika na dnu zaslona. Dodirnite gumb Modes, odaberite Panorama i pritisnite okidač dok lagano pomičete telefon da biste snimili kadar. U Appleovoj aplikaciji Camera prijeđite prstom ulijevo, odaberite Pano i slijedite upute na zaslonu. Također. možete zatražiti od Google Asistenta ili Siri da odmah otvore kameru u panoramskom modu.

Google Camera omogućuje i opciju Photo Sphere koja omogućava snimanje fotografije koja obuhvaća cijeli krug, odnosno kut od punih 360 stupnjeva. Nakon što ste odabrali Photo Sphere na zaslonu pritisnite okidač i pustite da vas softver vodi.

Iako panoramski mod u iOS-u ne pokriva punih 360 stupnjeva, aplikacija Google Street View vam omogućuje da koristite Photo Sphere na iPhoneu.

Podesite brzinu snimanja videozapisa

Googleov i Appleov softver za snimanje uključuju mogućnost dodavanja filmskih efekata u vaš videozapis. Postavka Time-lapse omogućava ubrzanu reprodukciju sporih događaja poput zalaska sunca ili oluja, dok postavka slow-motion snima normalno, a zatim usporava reprodukciju što dodatno dramatizira snimljene sportske scene ili snimljene aktivnosti životinja.

Da biste podesili postavke aplikaciji Google Camera, prijeđite prstom ulijevo po vodoravnom izborniku te odaberite Video, a zatim odaberite način snimanja – Slow Motion, Normal ili Time Lapse – te željenu brzinu snimanja. Manje brzine poput 5x uglavnom su bolje za kraća snimanja.

U Appleovoj aplikaciji Camera prijeđite prstom udesno po izborniku dok ne dođete do Time-Lapse ili Slow-Mo. Dodirnite gumb za brzo podešavanje u gornjem kutu kao biste podesili razlučivosti i brzinu.

Stabilno postavljen, fiksiran telefon omogućuje vam bolju time-lapse snimku pa ako prilikom snimanja nemate mjesto na koje možete postaviti telefon da bude stabilan, razmislite o stativu.

A usporeni snimci najbolji su ako ih snimate na otvorenom, daleko od unutarnje rasvjete koja može uzrokovati treperenje u videozapisu.

Pretraživanje interneta

Google Lens je softver za prepoznavanje slika utemeljen na umjetnoj inteligenciji. Možda je već na vašem telefonu, jer je uključen u izbornik Modes u aplikaciji Google Camera, u Google Photos i u aplikaciju Google Lens za Android. Oni koji imaju telefone s operativnim sustavom iOS mogu ga pronaći u aplikacijama Google Photos ili Google. Samsung za svoje telefone ima sličnu aplikaciju Bixby Vision.

Kad kameru usmjerite prema nečemu ili otvorite već snimljenu fotografiju te dodirnete kvadratnu ikonu Google Lens, softver analizira sliku i traži povezane podatke putem interneta. Google Lens može identificirati životinje i biljke, potražiti proizvode, prepoznati orijentire i mnogo više.

Google Lens također može prevesti tekst na slici i koristi proširenu stvarnost kako bi prikazao riječi na vašem željenom jeziku. To baš nije “univerzalni prevoditelj” kakav možemo naći u SF filmovima ili pričama, ali može pomoći da se lakše snađemo.