Zašto ne treba reći potencijalnom poslodavcu da čekate ponudu druge tvrtke

Ako ste se javili na natječaj za posao u dvije tvrtke, nikada nemojte reći jednoj tvrtki da im ne možete odgovoriti zato što još uvijek čekate na odgovor na drugu ponudu

142
ponudu za posao
[Image by Dirk Wouters from Pixabay]

Što učiniti ako dobijete ponudu za posao od tvrtke A, ali još niste sigurni u kakvoj ste poziciji s tvrtkom B? To se često događa, čak i na konkurentnom tržištu rada, a može biti stresno jer se možda zaista nadate ponudi tvrtke B. Ili vam se možda sviđaju obje tvrtke i radije biste malo vremena kako biste razmotrili obje mogućnosti.

Prvo i najvažnije: nikada ne recite jednoj tvrtki da im ne možete odgovoriti zato što još uvijek čekate na odgovor na drugu ponudu.

Zašto ne biste trebali otkrivati previše

Ako tvrtka A sazna da ozbiljno razmišljate o drugim opcijama, vaše zapošljavanje iznenada postaje rizik jer opravdano mogu pretpostaviti da nisu vaš prvi izbor. U nekim slučajevima mogu čak i opozvati ponudu.

Prema istraživanju MIT-a, nakon što poslodavac prilikom zapošljavanja počne razmatrati osnovnu plaću, poreze i beneficije, stvarni troškovi zapošljavanja neke osobe su 1,25 do 1,4 puta veći od osnovne plaće.

Zašto bi onda tvrtka htjela zaposliti kandidata koji bi mogao odustati čim dobije neku drugu ponudu?

Kako odgovoriti na prvu ponudu za posao

Čim primite službeno pismo tvrtke A, odgovorite im:

“Zahvaljujem Vam na prilici koju mi pružate. Zamolio bih Vas da mi date malo vremena kako bih prošao kroz pisanu ponudu da vidim imam li nekih pitanja. Mogu li Vam se javiti sutra?”

Većina poslodavaca nema problema s kandidatima koji žele podrobnije razmotriti ponudu pa je lako moguće da vam daju i više od 24 sata da donesete odluku.

Zatim iskoristite dobiveno vrijeme za procjenu šansi za dobivanje ponude tvrtke B:

“Upravo sam dobio ponudu od druge tvrtke, ali vi ste moj prvi izbor. Jesam li još uvijek u konkurenciji za ovu poziciju? Znate li, možda, kada biste mogli donijeti odluku?”

Tako će tvrtka B znati da bi vas mogla izgubiti i bit će motivirana da brže donese odluku – ili će vam barem reći koliko vremena treba za odgovor.

Ako vam ne mogu dati konačan odgovor u roku, a niste 100 posto sigurni da ćete dobiti posao, pametno bi bilo prihvatiti posao od tvrtke A.

Evo zašto:

  • Možda uopće nećete dobiti ponudu tvrtke B. Ako ste odbili ponudu tvrtke A, tada nećete imati ni posao.
  • Možda ćete dobiti ponudu od tvrtke B, ali tijekom (dugog) razdoblja čekanja njihova odgovora odlučili ste da ipak želite raditi u tvrtki A.

Najgore što možete učiniti je prihvatiti ponudu tvrtke A, a zatim odustati ako dobijete ponudu tvrtke B. To će uništiti vašu reputaciju u tvrtki A, a nikad ne znate kada će vam ta veza dobro doći.

>>Zašto ne treba prihvatiti protuponudu ako ste namjeravali otići iz tvrtke