Dvije milijarde eura od izvoza poljoprivrednih proizvoda

Jubilarni 85. Zeleni tjedan održava se od 17.- 26. siječnja u Berlinu, a ovogodišnji zemlja partner je Hrvatska koju predstavlja pedesetak izlagača, velikih i malih poljoprivredno-prehrambenih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

95
Zeleni tjedan

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio je jučer Zeleni tjedan u Berlinu, vodeću desetodnevnu međunarodnu poljoprivrednu manifestaciju, a kojoj je ovogodišnja zemlja partner Hrvatska.

Tijekom cijelog trajanja sajma Hrvatsku će predstavljati pedesetak izlagača, velikih i malih poljoprivredno-prehrambenih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

„Hrvatska se pozicionira kao važan partner i sugovornik u svim važnim temama na razini Europske unije, a osobito nam je drago da je to slučaj i u poljoprivredi. Kao što znate, nakon samo sedam godina u članstvu Europske unije Hrvatska ima zadaću, čast i odgovornost predsjedati Vijećem Europske unije. Isto se osjećamo i kao zemlja partner Zelenog tjedna – tu smo gdje trebamo biti i dijelimo zajedničke vrijednosti i ciljeve“ istaknuo je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Hrvatska – zemlja partner Zelenog tjedna

U Hrvatskoj hali partnerstvo dviju zemalja u organizaciji ove poljoprivredne manifestacije i početak sajma simbolično su obilježeni predajom osamdesetogodišnje masline gradu Berlinu u ime Hrvatske – zemlje partnera, uz nazočnost njemačke ministrice poljoprivrede Julije Klöckner.

Maslinu je osobno uručio Andrej Plenković te obišao hrvatske izlagače u pratnji organizatora hrvatskog sudjelovanja na Zelenom tjednu, ministrice poljoprivrede Marije Vučković i predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luke Burilovića.

“Ovo je jedva od najvećih svjetskih poljoprivrednih pozornica gdje ćemo pred svjetlom reflektora više od 60 zemalja svijeta predstaviti ono što Hrvatska ima, bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje.

Iako najmlađa država članica Europske unije, Hrvatska ima 23 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji naziv je zaštićen oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije“, nagalsila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Hrvatsku će u hali 10.2 zemlje partner tijekom cijelog trajanja sajma predstavljati pedesetak izlagača, velikih i malih poljoprivredno-prehrambenih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Promocija hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

“Trenutno izvozimo poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 2 milijarde eura, a možemo i trebamo puno više. Zeleni tjedan je odlična platforma za povećanje te brojke. Ovdje će prodefilirati više od pola milijuna ljudi iz cijelog svijeta i svima njima želimo pokazati da naše turističke ljepote prati i kvalitetna gastronomija i da naša poljoprivreda ima dugu tradiciju ali i veliki potencijal”, naglasio je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Jubilarni 85. Zeleni tjedan održava se od 17. do 26. siječnja 2020. godine u Berlinu.

Osnovan 1926. godine, Zeleni tjedan je vodeći međunarodni sajam poljoprivrede, hortikulture i prehrambene industrije koji okuplja proizvođače, stručnjake i posjetitelje iz svih krajeva svijeta. O važnosti ovog sajma za europsku i svjetsku poljoprivredu te odnose među zemljama najbolje govore zaista impresivne brojke – 61 država sudionica, 1 800 domaćih i stranih izlagača, 100 000 proizvoda iz cijelog svijeta, 400 000 posjetitelja i 118 200 m2 izložbenog prostora.

Sve informacije o Zelenom tjednu pronađite na poveznicama: https://zelenitjedan2020.hr/about/ i https://www.gruenewoche.de/en/.